O economie neagra estimata la peste 25 de miliarde de euro, plus alte 20 de miliarde plasate de romani prin paradisurile fiscale. Patriciu spunea ca in Elvetia sunt vreo 10 miliarde “dositi” de romani. Altii vorbesc despre Luxemburg, Cipru si Cayman, unde ar mai fi alte 7-8 miliarde, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Ma intreb daca aducerea la lumina a economiei negre -prin reducerea punctuala a fiscalitatii, ca sa ne intelegem- plus o amnistie fiscala nu ar aduce niste bani frumosi bugetului amarat pe care il are Romania.

Laurian Lungu, seful Macroanalitica spune ca sunt doua mari cai de atragere a banilor la buget: impozite “adecvate” si o amnistie fiscala insotita de politici economice credibile. ”Cresterea accizelor la tigari este prea mare pentru cat poate suporta economia Romaniei si deja veniturile colectate la ora acutala din aceasta acciza sunt sub nivelul celor care s-ar putea colecta cu un nivel al accizei mai scazut. Pe langa nivelul impozitarii este necesara si o anumita stabilitate a sistemului fiscal, cel putin pe termen mediu”, spune Laurian Lungu.

Amnistia fiscala, mai precizeaza el, poate fi intr-adevar o solutie daca politicile economice sunt percepute ca fiind credibile. “In Italia, de exemplu, amnistia fiscala a adus peste 80 de miliarde de euro anul trecut. Din punct de vedere strict al randamentului economic motivatia aducerii capitalului in tara ar trebui sa existe, cel putin pe termen mediu”, conchide seful Macroanalitica.

Economistii cunosc teoria curbei lui Laffer, desenata de cunoscutul economist pe un servetel in timp ce lua masa. Esenta teoriei lui spune ca, cu cat presiunea fiscala creste, cu atat veniturile fiscale scad, deoarece o presiune fiscala ridicata va conduce la evaziune fiscala si, deci, la reducerea incasarilor la buget.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Dan Popa.