Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

In ce an va ajunge rata somajului din nou la valorile din 2008?

de Cristian Orgonas     Khris.ro
Marţi, 12 ianuarie 2010, 9:42 Economie | Finanţe & Bănci

In acest moment, somajul reprezinta una dintre principalele probleme cu care se confrunta economia romaneasca, iar pentru a ne face o idee legata de perioada de timp necesara revenirii ratei somajului in jurul valorilor din vara anului 2008, sa vedem ce s-a intamplat in trecut.

Analizand ultimii 20 de ani, am identificat trei cicluri complete de crestere si descrestere a ratei somajului, al patrulea fiind in plina desfasurare:

1. intre august 1992 si noiembrie 1996, rata somajului a crescut de la 5.9% la 11.5% dupa care a scazut inapoi la 6.1%, ciclul total de crestere/descrestere intinzandu-se pe o perioada de 51 de luni.

Maximul de 11.5% a fost atins dupa o perioada de 19 luni de crestere, iar descresterea a durat 32 de luni, insa pe ultima parte, revenirea a fost semnificativa: in ultimele 9 luni ale perioadei, rata somajului a scazut de la 9.8% la 6.1%.

2. noiembrie 1996 – octombrie 2001: rata somajului s-a majorat de la 6.1% la 12.5% (39 de luni de crestere discontinua) revenind la 7.7% dupa 19 de luni de scadere, valoarea de 6.1% nefiind insa atinsa.

3. octombrie 2001 – mai 2003: in doar 19 luni, rata somajului a urcat de la 7.7% la 13.5% revenind apoi la 7.6%, aceasta evolutie spectaculoasa putand avea si alte explicatii pe care nu am reusit sa le identific (de ex, intrarea in randul somerilor a un0r categorii de persoane care nu au fost prinse in statistici pana la momentul respectiv, urmata de iesirea acestora din statistici dupa o anumita perioada).

4. iulie 2008 – prezent: rata somajului este acum de 7.8%, cu 4.1 puncte procentuale este nivelul din iulie 2008, cresterea avand loc pe parcursul a 17 luni.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.


Citeste mai multe despre   
Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

664 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version