Suplimentarea sumelor alocate Ministerului Agriculturii ar putea da peste cap proiectul de buget trimis Parlamentului. Comisiile reunite de buget finante au aprobat majorarea bugetului Ministerului Agriculturii cu 2,1 miliarde de lei de la 9,3 miliarde lei, insa nu au identificat si sursele de finantare. Deputatul PSD Valeriu Steriu a declarat pentru HotNews.ro ca o parte din suma, adica 500 de milioane de lei, va fi luata de la bugetul Ministerului Dezvoltarii care este condus de Elena Udrea. Restul de 1,6 miliarde de lei poate fi adunat de la ceilalti ordonatori de credite. In aceasta situatie, la finalul dezbaterii in camerele reunite ale Parlamentului, unele ministere ar putea ramane cu mai putin bani decat au fost prevazuti initial.

Suplimentarea sumelor alocate Ministerului Agriculturii ar putea determina anumite dezechilibre avand in vedere ca bugetul pe 2010 trebuie sa se incadreze in deficitul bugetar de 5,9% stabilit cu Fondul Monetar International (FMI), au declarat pentru HotNews.ro surse din Ministerul Agriculturii. Potrivit acestora, banii ar urma sa fie folositi pentru subventii acordate sprijinirii producatorilor agricoli. Insa, chiar si in lipsa acestor subventii, Ministerul Agriculturii are pregatite doua forme de ajutoare: acordarea de garantii guvernamentale pentru investitii in domeniul agricol si subventionarea dobanzilor la creditele bancare. Aceste doua scheme de ajutoare urmeaza sa fie discutate in perioada imediat urmatoare la Comisia Europeana.

De la 1 ianuarie 2010 au fost eliminate ajutoarele de stat care nu sunt conforme cu normele europene privind concurenta urmand a fi inlocuite cu altele care respecta prevederile Comisiei Europene. "Daca pana acum ajutoarele de stat sustinute din fonduri nationale reprezentau 60%, iar cele din fonduri europene 40%, din 2010 trebuie inversata proportia", au mai spus sursele din Ministerul Agriculturii.