Banca centrala a Chinei a majorat ponderea depozitelor pe care bancile trebuie sa le constituie sub forma de rezerve, in conditiile in care autoritatile urmaresc sa previna supraincalzirea economiei, potrivit AFP. Institutia a anuntat ca rata rezervelor minime obligatorii va creste, incepand cu data de 18 ianuarie, cu 0,5 puncte procentuale.

In comunicatul bancii nu se arata care este nivelul rezervelor minime obligatorii, insa AFP arata ca, potrivit presei chineze, nivelul actual este de 14,5% pentru bancile mari, urmand a ajunge la 15%.

Cresterea ratei rezervelor minime obligatorii nu se va aplica si bancilor mici si mijlocii, carora li se aplica un nivel de 13,5%.

Anuntul este cel mai recent semn al guvernului de la Beijing ca intentioneaza sa tempereze creditarea, dupa intensificarea temerilor privind cresterea inflatiei, supraincalzirea economiei si explozia creditelor neperformante.

Bancile din China au acordat credite de 9.210 miliarde de yuani (1.300 miliarde dolari) in primele 11 luni din 2009, sustinand revenirea economiei.