Premierul Emil Boc doreste realizarea unui audit international in vederea selectarii lucrarilor de investitii in infrastructura care trebuie fie continuate, fie abandonate. "In Romania sunt investitii deschise in valoare de 40 de miliarde de euro. Ne-ar trebui un buget doar ca sa acoperim ceea ce s-a deschis in decursul timpului", a declarat Boc, in cadrul dezbaterilor de la Parlament pe marginea bugetului de stat.

Declaratia a fost facuta in cadrul dezbaterii unui amendament care propune ca alocarea resurselor bugetare pentru lucrarile de infrastructura sa fie facuta in urmatoarea ordine: achitarea facturilor restante recunoscute de ordonatorii principali de credite, asigurarea cofinantarii proiectelor cu finantare nerambursabila din fonduri europene, asigurarea fondurilor pentru continuarea lucrarilor de investitii incepute si pentru investitii noi. Altfel spus, banii de la buget sa fie alocati cu prioritate achitarii facturilor restante. Amendamentul a fost propus de partidele din opozitie si a fost aprobat in comisiile de buget finante.

Emil Boc sustine ca este un amendament de buna credinta insa nu-l poate accepta pana nu sunt stabilite investitiile care merita sa fie continuate. "2010 trebuie sa fie un an in care sa putem decide prin audit ce investitii deschise merg la finalizare", a precizat Boc. Potrivit acestuia trebuie luate in considerare mai multe criterii: gradul de realizare, importanta pentru comunitate, eliminarea resipirii banului public. "Din acest considerente, amendamentul analizat doar izolat nu rezolva fondul problemei. Sa stabilim ce trebuie finalizat in limita resurselor financiare", a explicat Boc.

Premierul sustine ca unele lucrari nu sunt utile, fiind demarate in functie de interese electorale, nu de utilitate. Exista santiere de scoli deschise la un kilometru distanta unul de altul, desi numarul de elevi nu justifica existenta acestora fiind pe jumatate goale.

In cadrul dezbaterii, fostul premier Calin Popescu Tariceanu i-a spus lui Emil Boc ca ii este rusine sa afle ca autoritatile nu pot face o evaluare interna. "Mi-a fost rusine, ca fost premier, sa aflu ca noi nu suntem in stare sa facem o evaluare corecta care sa nu tina seama de optiunile politice, ci de criterii obiective. Pana la o analiza pe criterii obiective, care sa stabileasca care sunt proiectele pe care le continuam, cum dam banii la proiectele de investitii si pe ce criterii?", a spus Tariceanu.