Credit in plina expansiune, pericolul unor bule financiare si inflatiei, o supraincalzire a economiei- toate acestea au impins Banca centrala a Chinei sa dea cu banul, intrebandu`se daca sa urce dobanda cheie sau sa procedeze ca-n “Avatar”, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Zic de “Avatar”, pentru ca am auzit ca ar exista banci centrale care se conecteaza la o viata paralela in care discuta cu bastinasii, fac moral suasion, regleaza dezechilibrele, da` cand revin “acasa”, se pun pe plans.

In ciuda crizei economice care nu avea cum sa ocoleasca China, autoritatile locale au mentinut – e drept ca la un pret destul de mare, 400 miliarde de euro, cat a costat planul de relansare - o crestere economica de 8%, nivelul minim acceptat pentru a infiinta suficiente locuri de munca, la viteza cu care se inmultesc chinezii.

Oameni cu ecusoane guvernamentale pe piept spun ca anul trecut, atunci cand economia globala cadea cu 1,4 %, China crestea cu 9,5%.

Mai mult, in 2009, China a devenit cel mai mare exportator mondial, detronand ocupantul traditional al podiumului – pe nemtii germani din Germania. Cercetatorii chinezi din cadrul Academiei de stiinte sociale estimeaza ca in 2010 cresterea economiei chineze ar putea atinge 16%, ceea ce ii dorim si noi Romaniei.

Aceasta super-potenta isi are insa si reversul ei: supraincalzirea economiei. Autoritatile Chinei tre` sa gaseasca modul in care se poate mentine o asemenea crestere intr-un context inflationist. Lucru dificil, daca ne uitam ce se intampla in economia lor.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Dan Popa.