Daca vedem economia ca un ecosistem, atunci in Romania exista niste poluatori majoratori - fiscalitatea si justitia. Astazi vom vorbi doar despre fiscalitate.

Pentru cel putin 15 ani fiscalitatea romaneasca a sugrumat economia. Nu prin nivelul prea mare ci prin prostie si adeseori nedreptate. Daca nu ar fi existat intrarea in UE, inca am fi fost in lanturile imbecilitatilor legiferate din Ministerul Finantelor.

Economia romaneasca actuala nu mai este ce-a fost in 1989 - suntem o tara care a trecut cu greu de limita subdezvoltarii, iar industriile care au prosperat in acest moment sunt cele care au nevoie intensiva de forta munca si de costuri mici. In Romania nu se fac profituri ci se transfera profituri.

Structura fortei de munca s-a schimbat. In 1989 nu erau decat angajati la stat, in 2009 exista zeci de alternative la taxarea aberanta a muncii.

De ce este rudimentar sistemul de taxare romanesc? Iata cateva motive:

1 - nu exista competenta tehnica de a se verifica tranzactii complexe. In schimb, abuzul de putere al inspectorilor fiscali este principala metoda de convingere. Exemplu: nu se pot verifica preturile de transfer.

2 - nu exista competenta tehnica de a intelege si a negocia oficial cu firmele nivele acceptabile de cheltuieli deductibile.

Citeste mai mult si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.