Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Impozitul de 3% pe venit al microintreprinderilor a disparut. Peste 300.000 de firme - direct afectate

Impozitul de 3% pe venit al microintreprinderilor a disparut. Parlamentarii au respins un amendament propus de un deputat liberal la legea Bugetului, amendament care ar fi prelungit Reglementarile din 2009. Pentru anul acesta, insa, prevederea a fost eliminata si chiar daca oficialii Ministerului de Finante au declarat ca o vor repune in vigoare, acest lucru nu s-a mai intamplat. Prin urmare, se va aplica cota unica de 16% si pentru cele peste 300.000 de microintreprinderi din tara. Reprezentantii lor sunt nemultumiti de decizia parlamentarilor – Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, a declarat pentru Hotnews.ro că renuntarea la impozitul de 3% arata ca Statul prefera bani mai multi, dar nesiguri, decat putini, dar pe care sa se poata baza.

Mihai Seitan: Artistii, sportivii si jurnalistii vor plati CAS pentru echivalentul a cel putin 2 salarii minime

Artistii, sportivii si jurnalistii vor plati contributii sociale pentru echivalentul a cel putin 2 salarii minime. Este vorba despre persoanele platite exclusiv cu drepturi de autor sau cu conventii civile, a anuntat ministrul Muncii, Mihai Seitan. „Nu se pune problema sa-i taxam cu 30% pe veniturile salariale pentru un milion de euro, spre exemplu, ci pe un plafon pe care sunt liberi sa il aleaga pentru a putea avea drept la pensie cand isi termina activitatea", a explicat Seitan. Ministrul Muncii a precizat ca va avea intalniri saptamana viitoare cu organizatiile reprezentative din mass-media si cu artistii, pentru a se pune de acord asupra unei variante finale de impozitare a veniturilor.

BCE mentine dobanda de politica monetara la 1%

Banca Centrala Europeana mentine neschimbata dobanda de politica monetara, la nivelul de 1%. Dobanda de refinantare, care este, teoretic, barometrul creditelor in cele 16 tari ale Zonei Euro, stationeaza la acest punct din luna mai a anului trecut. Decizie Bancii era asteptata cu interes in piata, in conditiile in care lenta relansare economica ce se profileaza si absenta inflatiei par sa pledeze pentru un lung status quo monetar. Banca Centrala Europeana trebuie sa ramana prudenta, sfatuiesc analistii. Cu atat mai mult cu cat criza bugetara din Grecia s-ar putea profila drept cel mai serios test cu care se confrunta Uniunea economica si monetara de la formarea sa, in 1999.

Numarul cererilor de somaj din SUA a crescut, pentru a doua saptamana consecutiv

Numarul cererilor de somaj din Statele Unite a crescut pentru a doua saptamana consecutiv. In ciuda semnalelor pozitive din economie, departamentul Muncii anunta ca numai saptamana trecuta solicitarile de somaj au ajuns la 11.000. Peste sapte milioane de americani si-au pierdut locul de munca de la inceputul recesiunii, iar numarul somerilor este de aproape 25 milioane.

Gartner: Vanzarile mondiale de PC-uri au urcat cu 5% anul trecut, la peste 300 milioane de unitati

Vanzarile mondiale de PC-uri au urcat cu 5% anul trecut, la peste 300 milioane de unitati. Desi prima jumatate a anului a fost extrem de slaba, cresterea puternica din ultimul trimestru a dus piata mondiala de calculatoare la un nivel mai ridicat decat in 2008. HP a ramas numarul unu mondial, cu aproximativ 58 de milioane de laptop-uri si desktopuri vandute si o cota de 19,3% pe parcursul lui 2009. Pe locul doi a terminat Acer, cu vanzari de aproape 39 de milioane de unitati. Pe locul trei s-a clasat Dell, cu aproape 38 de milioane de PC-uri vandute.

Piata auto rusa s-a injumatatit anul trecut, revenind la nivelul din 2005

Vanzarile de masini noi in Rusia au scazut cu 49% anul trecut. Piata a revenit astfel la nivelul din 2005, dupa multi ani de crestere. Pentru anul in curs, prognozele arata o stabilizare a pietei ce ar putea fi ajutata de un program Rabla cu 200.000 de locuri. Anul trecut a fost extrem de dificil si pentru Lada, care a produs mai putin de 300.000 de automobile. Totusi, in 2010 este asteptata o crestere a productiei cu 50%.