Leul s-a intarit in fata monedei unice europene pana la cel mai ridicat nivel din ultimul an, cursul afisat de BNR vineri fiind de 4,1167 lei pentru un euro. Moneda unica a pierdut teren si in fata dolarului american, dupa ce situatia economica a Greciei a vulnerabilizat economiile statelor din regiune in ochii analistilor straini.

"Cel mai important eveniment la nivel local pare sa fie adoptarea legii bugetului ce a avut loc seara trecuta. Desi credem ca acest eveniment era asteptat intr-o oarecare masura de catre participantii la piata consideram ca ar putea amplifica presiunea de apreciere. Luand aceasta in considerare, cat si faptul ca indicii bursieri europeni au reusit sa deschida in crestere dupa o sedinta slaba in Asia si faptul ca leul nu a participat la corectia regionala din finalul sedintei precedente este posibil ca moneda nationala sa inchida sesiunea mai apreciata.

Totusi, pare foarte posibil ca evolutia acestuia sa fie influentata de publicarea rezultatelor financiare JP Morgan", explica dealerii din piata. Printre principalele date asteptate de jucatori in a doua parte a zilei, pe langa rezultatele financiare al grupului american JPMorgan Chase, prima mare banca americana care anunta indicatorii de anul trecut, se numara si rapoartele de inflatie, productie industriala prezentate de autoritatile americane, precum si un indice privind increderea consumatorilor americani.

Pe piata monetara, surplusul de lei a continuat sa puna presiune pe dobanzile pe termen scurt. Astfel, ratele de dobanda pe termen scurt au continuat sa fie tranzactionate la nivelul facilitatii de depozit de 3,5%. "Ratele de dobanda pentru scadente mai lungi au fost de asemenea statice, ratele la o luna si la 3 luni fiind tranzactionate la 7,25% si respectiv 7,75%. Nu credem ca este foarte probabil ca banca centrala sa organizeze operatiuni de piata prin care sa atraga excesul de rezerva din piata datorita climatului relativ favorabil din piata valutara.

Astfel, pare posibil ca ratele de dobanda pe termen scurt sa ramana scazute, iar aceasta ar putea pune presiune suplimentara asupra ratelor de dobanda cu scadenta mai lunga. Totusi, credem ca pe termen scurt potentialul de reducere a acestora este limitat", au explicat analistii citati.