Ministrul Finantelor spune ca se asteapta la o imbunatatire a ratingului acordat tarii noastre de catre agentiile internationale, dupa plecarea misiunii Fondului Monetar International, asteptata la Bucuresti in perioada 20-27 ianuarie, pentru a treia si a patra evaluare a acordului de imprumut.

"Nu am discutat cu nicio agentie de rating. Sper ca dupa plecarea misiunii FMI, Romania sa beneficieze de atentia agentiilor de rating si de o imbunatatire a ratingului", a declarat Sebastian Vladescu pentru Pro TV, citat de Mediafax.

Moody's este singura mare agentie de rating internationala care mai acorda Romaniei calificativ cu recomandare de investitii, dupa ce Standard & Poor's si Fitch au plasat ratingul la nivelul speculativ (junk), in toamna anului 2008.

O misiune a FMI se va afla in perioada 20-27 ianuarie in Romania pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii a doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde de euro.

Aprobarea celor doua revizuiri de catre board-ul FMI va conduce la eliberarea celei de-a treia transe a imprumutului, respectiv 1,5 miliarde de euro, precum si a transei a patra, in valoare de aproximativ 800 de milioane de euro.

Alaturi de FMI si Banca Mondiala, in aceeasi perioada, va veni si o misiune de la Comisia Europeana, care va evalua timp de o saptamana daca Romania indeplineste conditiile pentru a primi urmatoarea transa din imprumutul de la Uniunea Europeana.