Ministrul Finantelor doreste taxarea proprietatilor la valoarea lor reala, ceea ce ar conduce, spune el, la cresterea nivelului impozitelor "in zona miilor de euro". Sebastian Vladescu a adaugat, insa, ca cetatenii cu venituri reduse trebuie protejati de o astfel de taxare.

  • "Discutam despre taxarea proprietatilor. Si aici avem doua obiective. Unul este taxarea proprietatilor la valoarea lor reala. Astazi nu se intampla acest lucru. Din pacate proprietatile in Romania nu sunt taxate la valoarea lor reala. Taxarea proprietatilor ar presupune ca fiecare proprietate sa fie declarata la valoarea ei reala. Zona in care acest lucru nu se intampla este cea a locuintelor, a caselor, a terenurilor", a declarat Sebastian Vladescu pentru Pro TV, citat de Mediafax.
  • "Romania are o mare calitate si un mare defect, faptul ca suntem o tara de proprietari. In Romania aproape 80% din familii au in proprietate apartamente. A fost fenomenul de dupa 1990. O buna parte din acesti oameni au o problema de venituri care sa le permita sa-si plateasca cheltuielile curente - intretinerea, lumina, telefonul si celelalte", spune Sebastian Vladescu.
  • El a aratat ca majoritatea apartamentelor au, in prezent, o valoare de impozitare de ordinul miilor de euro, si de aceea taxa pe apartament este de zeci sau sute de euro: "Daca am duce aceste apartamente la valoarea lor de piata actuala, mai mica decat cea de acum doi ani, ne-am duce in zona zecilor de mii de euro, iar daca le-am taxa la valorea lor reala ar trebui sa ne ducem cu taxa in zona miilor de euro, ceea ce din punct de vedere al veniturilor administratiilor locale ar fi exceptional, ar permite dezvoltarea retelelor de apa si canalizare, drumuri mai bune, si toate celelalte dar pentru veniturile acestor cetateni ar fi absolut imposibil de suportat".
  • Ministrul Finantelor spune insa ca trebuie gasita o varianta de taxa care sa nu ii afecteze pe romanii cu posibilitati financiare reduse: "Acesta este un alt model de taxa, care poate fi vazut ca o taxa pe avere si care e o discutie care a fost declansata de propunerea unui parlamentar. Va fi analizata si vom vedea.Discutam de proprietatile de un anumit nivel si de oamenii bogati si mai ales discutam despre oamenii care-si afiseaza intr-un mod ostentativ bogatia fara ca sa fim siguri ca in spate exista o valoare reala si acele bunuri au fost dobandite in mod licit. Si poate o modalitate prin care fiecare sa arate cum a dobandit bogatia ar fi interesant de facut".