Ministrul Muncii Mihai Seitan a propus, marti, ca plata CAS in cazul celor care au doar contracte pe drepturi de autor si conventii civile sa fie facuta exclusiv de catre angajati. Acestia pot opta intre plata a 30,8% din salariul minim pe economie si 30,8% din media a cinci salarii medii brute, informeaza Mediafax.

Propunerea a fost facuta in cadrul unei intalniri cu reprezentantii Clubului Roman de Presa, Patronatului Presei Romedia, Asociatiei Jurnalistilor din Romania si Mediasind.

Presedintele Clubului Roman de Presa (CRP), Indira Crasnea, a spus ca CRP respinge ideea de a pune in aplicare plata CAS pentru drepturi de autor de la 1 ianuarie 2011, acesta masura nefiind oportuna intrucat anul 2010 va fi "foarte greu pentru mass-media din punct de vedere financiar".

Ea a subliniat ca, in acest moment, CRP este pentru mentinerea regimului actual al drepturilor de autor, fara taxare suplimentara, din cauza starii "fragile" a mass-media si a veniturilor scazute ale jurnalistilor.

Consilierul ministrului Muncii, Loredana Manolache, a precizat ca masura privind introducerea CAS face parte din proiectul de Lege a pensiilor, care este mult mai larg si mai complex si nu priveste doar ziaristii.

"Povestea cu CAS este o parte foarte mica. Principiul de la care s-a pornit este ca fiecare cetatean are dreptul la pensie", a precizat Manolache.

Ea a mai spus ca singura noutate din propunerea ministrului Mihai Seitan se refera la faptul ca plata CAS in cazul persoanelor care lucreaza exclusiv pe drepturi de autor nu va mai fi optionala, cum este in prezent, ci va deveni obligatorie, procentul de impozitare ramanand neschimbat.

Manolache a precizat ca proiectul de Lege a pensiilor urmeaza sa fie trimis la Guvern in cel mult doua saptamani.