Circula prin lume si s-ar putea sa devina lege in Uniunea Europeana ideea unei taxe pe tranzactii financiare. Chiar si la noi, sindicalistii de la “Cartel Alfa” cer guvernului introducerea unei astfel de taxe.

Sa ne intelegem bine: criza economica mondiala a pornit de la sitemul financiar american, insa nu sistemul financiar de unul singur a generat-o asa cum nici America singura si/sau sistemul financiar american ar fi singurii vinovati. Pentru aducere aminte exista articole pe tema crizei economice in partea de dreapta sus a blogului.

In Romania, BNR a tinut sub un control strict sistemul bancar. Lectiile Bancorex au fost invatate. Pot fi aduse critici BNR – precum faptul ca regulile au fost prea stricte sau ca sistemul bancar pe care il supervizeaza actioneaza precum un oligopol. Insa nu am avut niciun caz de banca romaneasca ce a trebuit sa fie nationalizata; nu am avut niciun faliment.

Romania are o mare problema: evaziunea fiscala. In acelasi timp, Romania este slab bancarizata. Exista o relatie direct proportionala intre cresterea gradului de bancarizare in Romania si incasarile bugetare.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.