Dupa ce au lucrat in mare secret vreme de doi ani, 16 firme private din Franta au decis sa isi faca propria banca. „Bancile comerciale cu care lucram dau credite putine si scumpe. Am facut cercetari, calcule si simulari si am decis sa ne infiintam propria banca. Nu vrem sa concuram bancile comerciale, ci sa completam oferta lor”, a declarat Sylvain de Forges, consilier special al proiectului si director financiar al Veolia, una dintre actionarii viitoarei banci. Oamenii de afaceri romani sunt insa sceptici cu privire la succesul unui proiect similar in Romania.

„In primul rand, probabil ca acele companii dispun de lichiditati suficiente incat sa firmeze o banca. In cazul firmelor romanesti, poate fi si asta o piedica. Cate firme romanesti stau pe un munte de lichiditati care sa le permita infiintarea unei banci?”, se intreaba retoric presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru.

-creditele bancilor comerciale sunt rare si scumpe

-interesul bancilor nu coincide cu cel al firmelor

-birocratia functionarilor prelungeste uneori prea mult acordarea unor credite

-bancile isi revizuiesc prea rar conditiile comerciale in relatia cu firmele

Argumentele firmelor franceze

El a mai declarat pentru HotNews.ro ca ar fi naiv sa se creada ca mecanismele complicate prin care se conduce o banca pot fi gestionate de oamenii de afaceri. „Nu stiu daca o asemenea banca ar putea oferi credite mai ieftine decat jucatorii bancari existenti in piata”, a mai spus Pogonaru.

Alti oameni de afaceri spun insa ca problema e alta - cea a increderii. „In Franta, Elvetia sau alte tari cu traditie democratica, sunt firme cu o istorie de zeci de ani, daca nu chiar peste 100 de ani. Cu un istoric de plata bun, cu o corectitudine ireprosabila de business, care au incredere unii in altii. In Romania, firmele private au in cel mai bun caz 20 de ani vechime, au un comportament discutabil in relatiile de afaceri. O banca inseamna in primul rand incredere”, spun alti reprezentanti ai mediului de business.

Cu toate acestea, francezii sunt in pragul lansarii acestei banci. „Am facut simulari, am cercetat doi ani despre mecanismul dupa care functioneaza bancile. Evident, diferenta dintre o banca comerciala si aceasta a noastra consta in faptul ca noi suntem dedicati intereselor companiilor, in vreme ce bancherii obisnuiti cauta profitul lor. Suntem optimisti”, conchide de Forges.

HotNews.ro ii invita pe cititorii care detin afaceri sa isi spuna parerea. Ar fi viabila in Romania o banca infiintata de companii? Ar investi intr-o asemenea banca, daca ar demara un astfel de proiect?