Directorul general adjunct al BRD-SocGen, Claudiu Cercel, responsabil pentru pietele financiare, este de parere dobanzile la creditele in lei ar putea cobora in 2010 sub nivelul de 10%, avand in vedere ca banca centrala a redus dobanda cheie de mai multe ori in ultimele luni, iar bancile au inceput sa transfere acest semnal catre dobanzile la credite. In ceea ce priveste nivelul mai ridicat al dobanzilor la creditele in euro comparativ cu cel din alte tari europene, oficialul BRD a spus ca acesta este o consecinta directa a riscului de tara mai mare in cazul Romaniei, ceea ce inseamna un cost mai ridicat de refinantare al bancilor romanesti, care se regaseste in dobanzile finale platite de clienti.

Totodata, Claudiu Cercel a spus ca obiectivul de trecere la euro in 2015, asumat de banca centrala si de guvern, este fezabil si va fi indeplinit.

"Trecerea la euro este un eveniment de mult prea mare importanta pentru Romania si cu repercursiuni adanci, iar decizia de intrare trebuie sa se ia dupa o analiza atenta si de anvergura. In caz contrar am risca sa avem consecinte negatie nebanuite si aparitia unor dezechilibre dureroase. Cazul Greciei este revelator", a spus acesta in cadrul intalnirii cu cititorii HotNews.ro.

Directorul general adjunct al BRD s-a referit si la aprecierea leului din ultima perioada, precizand ca asistam la o intoarcere a increderii de care beneficiaza toate tarile emergente.

"Romania nu face figura aparte, mai ales ca au fost eliminate anumite preocupari care existau la finele lui 2009: situatia electorala, acordul cu FMI. Beneficiem si de pe urma unui sentiment regional favorabil. (...) Toate acestea fac ca tendinta de apreciere sa se manifeste si care tendinta ar putea continua, dar o apreciere prea puternica a leului nu este un prilej de bucurie, putand afecta alte obiective, respectiv dinamismul exporturilor", a mai spus Cercel.

Ascultati interviul realizat in studioul HotNews.ro dupa incheierea intalnirii online.

Asculta interviul cu Claudiu Cercel

Descarca interviul in format MP3