FMI are pentru acest an o agendă ambiţioasă de reforme şi programe în România, a căror implementare va pregăti economia pentru relansare după ieşirea din criză, a declarat, miercuri, la Viena, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, citat de Mediafax.

Avem o agendă foarte ambiţioasă de reforme în România. Sunt optimist că putem face progrese importante în 2010 şi când criza se va încheia economia va fi pregătită pentru relansare", a spus Franks, prezent la seminarul Euromoney.

El a arătat că acordul cu România nu a fost niciodată considerat în pericol de deraiere, fiind necesare doar unele amânări din cauza alegerilor, relateaza agentia de stiri citata.

"A fost o pauză de înţeles din cauza crizei politice", a explicat Franks.

El crede că 2010 va fi un an de reîntoarcere a economiei în zona de creştere , iar România ar putea reprezenta o "poveste de succes".

O misiune FMI, însoţită de experţi ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, se află începând miercuri la Bucureşti pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro. La această sumă s-ar putea adăuga un miliard de euro, reprezentând următoarea tranşă din împrumutul acordat de Comisia Europeană.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.