China si-a depasit tinta de crestere economica pe anul 2009, dupa ce in trimestrul al IV-lea al anului trecut Produsul Intern Brut a urcat cu 10,7% fata de aceeasi perioada din 2008, scrie Reuters. Pe tot anul trecut, economia Chinei a crescut cu 8,7%, cifra care a depasit simtitor estimarile autoritatilor, de 8%.

Analistii spun ca rezultatele Chinei cresc perspectivele unei redresari la scara larga din recesiunea globala. Ei mai spun ca este foarte posibila o crestere a ratei dobanzii de referinta in primul trimestru din 2010.

Cresterea puternica a economiei in trimestrul al patrulea vine dupa ce fusese trasa puternic in jos de recesiunea globala care a costat 20 de milioane de locuri de munca.

Dar, cresterea economica cu doua cifre din T4 este marturia eficientei masurilor guvernamentale in fata crizei, mai comenteaza Reuters. China a fost prima mare economie a lumii care si-a revenit din criza economica.

Datele Biroului National de Statistica mai arata ca preturile de consum au urcat cu 1,9% in decembrie 2009, mai accentuat fata de 0,6% in noiembrie.

Vanzarile cu amanuntul au avut o crestere de 16,9% in 2009, pe fondul incurajarii consumului intern dupa ce China a avut pierderi uriase din cauza prabusirii exporturilor.