Seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, si-a inceput joi dimineata vizita la sediul Bancii Nationale, la o zi dupa ce reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a avut discutii cu conducerea BNR. Potrivit unor surse din cadrul Bancii Nationale, in cadrul discutiilor cu FMI vor fi abordate „cu precadere” probleme legate de buget, executia bugetara si prognoza de dezvoltare economica a Romaniei in acest an.

La sosirea la sediul BNR, Jeffrey Franks a declarat ca o decizie in privinta eliberarii a jumatate din urmatoarele doua transe catre bugetul de stat nu a fost luata inca, acest lucru urmand sa fie stabilit dupa discutiile din urmatoarele zile.

In jurul orelor 10:30 Franks se afla in biroul Guvernatoului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

La inceputul lunii mai, FMI a virat prima transa din imprumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar in luna septembrie a acordat si banii aferenti celei de-a doua transe din imprumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumatate au intrat la rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei si jumatate in contul Trezoreriei statului aflat la BNR.