Asteptarile expertilor financiari cu privire la economia Romaniei in urmatoarele sase luni s-au imbunatatit substantial, inregistrand o crestere de 25,7 puncte, acesta fiind cel mai mare avans din Europa Centrala si de Est, potrivit unui studiu al Centrului pentru Cercetari Economice Europene (ZEW). Indicele ZEW care urmareste asteptarile analistilor a urcat astfel la 64,4 puncte, Romania ajungand pe pozitia a treia in regiune in functie de acest indicator.

Romania este devansata de Cehia (68 puncte) si Ungaria (64,8 puncte) in functie de perceptia analistilor cu privire la evolutia economica, si se afla inaintea Slovaciei (61,7 puncte), Croatiei (60,1 puncte), Poloniei (56,1 puncte).

De asemenea, studiul mai arata ca perceptia situatiei economice actuale din Romania s-a imbunatatit in mod semnificativ, cu 17,4 puncte, la -58,6 puncte.

Totodata, 60,5% dintre cei consultati se asteapta la reducerea dobanzii de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei in urmatoarele sase luni.

Asteptarile expertilor privind economia Europei Centrale si de Est in urmatoarele sase luni au avansat cu 7,1 puncte, la 59,1 puncte.