Cresterea taxelor si a impozitelor nu este cea mai buna solutie pentru Romania, in conditiile in care cheltuielile pentru dezvoltare si cele destinate sectorului social pot fi efectuate fara majorarea fiscalitatii, a declarat sambata reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, care se declara optimist in privinta eliberarii urmatoarei transe de bani la sfarsitul lui februarie.

"Acum este timpul pentru reforma cheltuielilor publice", a spus el, la Realitatea TV, precizand ca Romania dispune de "resurse puternice ce pot fi atrase la buget", din "segmente de activitate nefiscalizate corespunzator" si prin "imbunatatirea colectarii" veniturilor.

Mihai Tanasescu a precizat ca nu se pune problema, in negocierile purtate de delegatia FMI cu autoritatile de la Bucuresti, de o schimbare a conditiilor initiale ale acordului, "ci de o elaborare a modului in care deficitul fiscal de 5,9% poate fi atins".

El s-a referit la modul in care legislatia aferenta - legea pensiilor, legea raspunderii fiscale, executia mai buna a bugetelor la nivelul colectivitatilor locale, imbunatatirea managementului la societatile publice - isi produce efectele in acest an.

"Conditia de a ajunge la aceasta tinta depinde foarte mult de implementarea legislatiei, pentru a produce efectele financiare pe care ni le dorim", a explicat el.

Mihai Tanasescu crede ca negocierile au sanse de a se incheia in termenul convenit, astfel incat discutia scrisorii de intentie sa poata fi discutata in bordul FMI la jumatatea lunii februarie.

"Cred ca este posibil, plecand de la modul in care au decurs discutiile pana acum", a afirmat reprezentantul Romaniei, exprimandu-si speranta ca cele 2,3 miliarde de euro sa fie eliberate in ultima saptamana a lunii februarie.

"Este foarte important ca cele 2,3 miliarde de euro sa ajunga cat mai repede. (...) Speram ca suma intreaga sa vina undeva in ultima saptamana a lunii februarie", a incheiat el.