Sa incercam, plecand de la un articol amplu, sa intelegem cine plateste impozitele de fapt. De fiecare data cand impozitele cresc aripa politica striga victorioasa ca o noua lovitura este data lacomiei, viciosilor si celor fara suflet care sug sangele poporului muncitor. Sau ni se spune ca e o masura necesara, scrie Dan Selaru pe blogul sau.

Sa luam de pilda accizele la tutun. Cresterea accizelor la tutun duce la doua fenomene, cresterea contrabandei si scaderea vanzarilor. Astfel, o parte din veniturile Statului de dinainte de cresterea accizelor se pierd prin trecerea unei parti din industria in cauza in economia subterana. Costurile pe care Statul trebuie sa le plateasca pentru eradicarea contrabandei sunt o necunoscuta. Asta in cazul in care Statul incearca eradicarea fenomenului si angajatii acestuia nu transforma noua industrie clandestina in sursa de coruptie. La noi situatia e clara, ambele fenomene, contrabanda si coruptia, au inflorit dupa ultimele scumpiri. Sunt pline pietele de vanzatori de tigari de contrabanda si de "organe" care trec inchizand ochii.

Din cauza contrabandei dar si a scaderii naturale a consumului din cauza cresterii pretului, cresterea accizei e distribuita intre consumatori si producatori in varii procente, are loc o scadere a profiturilor companiilor producatoare de tigarete. Este posibil ca fenomenul sa conduca chiar la pierderi si falimente. Fenomenul conduce la scaderea productiei, la disponibilizari in industria tutunului, o noua sursa de cheltuieli la buget.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Dan Selaru.