Leul a inceput bine saptamana, dupa pierderea de 40 de puncte in sedinta de vineri, deschizand la 4,1490/euro. Cursul de schimb a scazut usor in prima ora a sedintei interbancare de luni, la 4,1435 lei/euro, respectiv cu aproape un ban sub ultimele cotatii, analistii punand intarirea monedei nationale pe seama revenirii pietelor futures americane. "Ne asteptam ca acesta sa urmeze o evolutie statica cu o tendinta usoara de apreciere. In prima jumatate a sedintei leul a inregistrat o apreciere insa aceasta a fost urmata de o corectie, moneda nationala urmand sensul indicilor bursieri europeni", au spus pentru HotNews.ro, dealerii unor banci comerciale.

"Deoarece indicii bursieri internationali au continuat sa piarda teren dupa inchiderea sedintei locale de vineri, pare posibil ca tendinta de depreciere a leului sa fie vizibila si in cadrul sesiunii de astazi", au mai declarat acestia.

Luni fiind prima sedinta a unei noi perioade de observare a rezervei obligatorii, ratele de dobanda pe termen scurt au urcat catre 8% de la nivelul de 3,5% observabil pe parcursul saptamanii trecute. "Piata pare sa se astepte la o evolutie statica in urmatoarele sedinte deoarece ratele de dobanda cu scadente pana la 3 luni se situeaza in jurul nivelului de 8%. Desi este obisnuit ca in aceasta perioada sa fie vizibila o tensiune in piata monetara, luand in considerare evolutia din perioada de observare precedenta, ne asteptam ca aceasta presiune sa fie limitata", au mai spus dealerii bancilor comerciale.

Riscul principal al acestui scenariu, au completat acestia, este reprezentat de marimea platilor lunare catre buget, fiind posibil ca majorarea recenta a accizelor sa duca la plati neasteptat de mari. "Efectele unui asemenea eveniment ar putea fi vizibile la inceputul acestei saptamani si ar putea oferi un indiciu privind evolutia ratelor de dobanda in urmatoarele sedinte. Astazi MF intentioneaza sa vanda certificate de trezorerie 6M in valoare de 1mld RON si credem ca randamentul maxim va fi in jur de 8%.

Deoarece acesta a atras luna aceasta aproximativ 3,8mld RON si estimam ca a avut de refinantat instrumente in valoare de 2,5mld RON -si poate si anumite arierate de la finalul anului trecut- este posibil ca MF sa imprumute o suma redusa sau chiar sa respinga toate ofertele", au conchis dealerii citati.