Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Romanii sunt pesimisti in privinta economiei, calitatii vietii si a capacitatii de iesire din criza

Romanii sunt printre cei mai pesimisti europeni, o arata Eurobarometrul din toamna anului 2009. 88% dintre romani cred ca economia merge mai prost decat cea din UE si mai bine de jumatate dintre ei (53%) sunt nemultumiti de viata pe care o au in prezent. Pentru iesirea din criza, ei vad ca solutii sustinerea mediului privat prin sprijinirea companiilor mici si mari, investitiile in infrastructura si educatie si mai putin sprijinirea persoanelor defavorizate, precum somerii sau saracii.

Daca in iunie 2009, 23% erau pesimisti in privinta asteptarilor legate de viata, in general, in noiembrie procentul a crescut la 29%. Raportul iunie-noiembrie s-a modificat si in privinta situatiei economice, de la 41% la 45% pesimisti in privinta economiei interne.

BNR a injectat luni 6,07 miliarde lei in piata bancara, la o dobanda de 7,5% pe an

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a injectat in piata bancara 6,07 miliarde de lei, printr-o operatiune de tip repo cu scadenta pe 1 februarie. Operatiunea repo, la care au participat noua banci, s-a realizat la o dobanda egala cu cea de politica monetara, respectiv 7,5% pe an. Ultima injectie de lichiditate in piata, de 9,47 miliarde de lei, a avut loc pe 29 decembrie si a avut scadenta pe 4 ianuarie, numarul participantilor ridicandu-se la 19 banci. Operatiunea s-a realizat la o dobanda de 8% pe an.

Dobanzile interbancare overnight au crescut, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, acestea situandu-se la 6,5-7% pe an, in apropierea dobanzii de politica monetara, de 7,5% pe an. Totodata, cursul de referinta a scazut cu 1,3 bani. In cadrul operatiunilor de tip repo, BNR ofera lichiditati bancilor comerciale in contul preluarii de titluri de stat.

Gigantul Ericsson a raportat profit in scadere puternica in T4 din 2009

Grupul suedez de telecomunicatii Ericsson a anuntat ca profitul sau net a scazut cu 92% in trimestrul al IV-lea din 2009, la 314 milioane de coroane (30,7 milioane de euro), fata de 3,89 miliarde de coroane in aceeasi perioada din 2008. Castigul raportat de gigantul suedez este mult mai mic decat estimarile analistilor, care se asteptau la un profit de 3,23 miliarde de coroane.

Reducerea profitului s-a datorat costurilor ridicate datorate implementarii progranului de restructurare, demarat in ianuarie 2009. Astfel, conform acestui program, compania va disponibiliza 6.500 de angajati, desi initial a anuntat ca va renunta la 5.000 de locuri de munca.

Banca centrala a Ungariei a redus dobanda cheie la 6%

Banca centrala a Ungariei a redus dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, o scadere similara fiind operata in luna decembrie. Dobanda de politica monetara a atins astfel cel mai redus nivel din septembrie 2005, dupa ce in octombrie 2008 a atins 11,5%. Incepand din luna iulie, banca a redus dobanda cheie cu 3,5 puncte procentuale. Cu toate acestea, nivelul dobanzii cheie din Ungaria este printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana.

La final cateva repere ale zilei:

Astazi continua misiunea comuna de evaluare a performantelor economice ale Romaniei, alcatuita din reprezentanti ai Comisiei Europene, Fondului Monetar International si ai Bancii Mondiale

Si tot astazi, BNR, Institutul National de Statistica (INS) si cotidianul comunitatii economico-financiare din Romania, "Economistul", organizeaza simpozionul "Cosul de consum si dinamica inflatiei. Aspecte metodologice si probleme de interpretare".