"Am facut un proiect pilot, insa datele pe care le-am obtinut nu au fost foarte consistente. Colaboram cu notarii, cu Banca Nationala, dar e nevoie de calcule relativ sofisticate. Cat priveste data de la care vom putea anunta acest indice, va marturisesc ca avem depus un angajament la Eurostat potrivit caruia vom lansa indicele pietei imobiliare in trimestrul al doilea din 2010", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu.

Problemele cele mai mari provin din raportarile care ajung la INS, angajatii institutiei trebuind sa separe tranzactiile mai putin relevante transmise de notari (cum sunt cele intre rude, facute la preturi alterate uneori) de cele relevante, au mai declarat pentru HotNews.ro surse din echipa de cercetatori ai INS.

"E o metodologie mai complicata, pentru ca vrem sa facem o treaba riguroasa. Indicele pe care il construim va fi folosit si in calculul inflatiei, astfel ca nu ne putem permite sa gresim", au mai spus sursele citate.