Agentia de evaluare financiara Standard and Poor’s a coborat perspectiva ratingului Japoniei de la "stabila" la "negativa", pe fondul temerilor legate de lipsa unui plan de reducere a deficitului bugetar, potrivit Bloomberg. Ratingul Japoniei ar putea fi coborat de la nivelul actual "AA", daca datele economice "raman slabe" si nu vor fi adoptate masuri de sustinere a cresterii economice.

"Politicile implementate de noul guvern japonez indica un ritm al consolidarii fiscale mai lent decat estimam initial", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Japonia, care are datorii de 10.000 miliarde de dolari, este cea mai recenta tara care a fost avertizata cu privire la deficitele fiscale ridicate, dupa Grecia si Spania.

Banca Centrala a Japoniei a mentinut, marti, dobanda de referinta la 0,1%, membrii Comitetului de politica monetara aratand ca economia nipona isi revine datorita masurilor de sprijin.

"Economia nipona isi revine datorita masurilor de sprijin luate atat in tara cat si in strainatate, chiar daca nu exista un avans suficient pentru a sprijini o relansare sustenabila a cererii venite de la mediul privat intern" - se arata intr-un comunicat dat publicitatii.

Banca centrala a Japoniei a anuntat ca se asteapta la o crestere economica moderata pana la mijlocul exercitiului fiscal 2010, care incepe in luna aprilie a acestui an.