Grecia a vandut obligatiuni in valoare de 8 miliarde euro, la randamente foarte mari, pentru a asigura succesul primei emisiuni de titluri de stat de la retrogradarea ratingurilor, relateaza Bloomberg, preluat de NewsIn.

Obligatiunile cu scadenta la cinci ani au un randament de 6,2%, a anuntat ministrul grec de finante. Cererea a fost de 25 miliarde euro, dupa ce a oferit un randament cu 0,3 puncte procentuale peste nivelul alocat acestui tip de obligatiuni.

Guvernul condus de premierul George Papandreou incearca sa reduca un deficit bugetar de 12,7% din produsul intern brut (PIB) si trebuie sa vanda titluri de stat in valoare de 53 miliarde euro, echivalentul a circa 20% din PIB. Ratingurile Greciei au fost coborate luna trecuta de Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service si Fitch Ratings.

"Emisiunea a aratat ca avem capacitatea de a colecta capitalul de care avem nevoie", a declarat directorul agentiei de administrare a datoriei publice, Spyros Papanicolaou. "Ne asteptam ca temerile sa inceapa sa se reduca dupa vanzare, pentru ca Grecia a fost judecata gresit".