Sari direct la conținut

Tanasescu: Reforma rapida a salariilor bugetarilor aduce bani pentru investitii

HotNews.ro

Restructurarea cat mai rapida a domeniului public va aduce bani la buget pentru investitii si cofinantari, modul in care sunt dramuiti acesti bani este esential, a declarat la The Money Channel, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI).

“Cu cat mai repede se face reforma in cazul salariilor din domeniul public, cu atat mai repede se vor duce banii catre investitii si cofinantari”, a spus Tanasescu.

El a afirmat ca exista un program concret de reducere a cheltuielilor cu salariile pe o perioada determinata de timp, fiind prevazuta o scadere a acestora de la 9,2%, la 8% din PIB, in perioada 2010 – 2015 si de 0,5% din PIB in acest an. Tanasescu a precizat ca nu este vorba de o scadere a salariilor, ci de o inghetare si de reforma sistemului, de reducere de posturi, pe baza de competenta, pentru eficientizare.

El recomanda autoritatilor romane sa tina cont de faptul ca administratia publica a crescut enorm, majorarile salariale au avut ritmuri total nesustenabile fata de productivitatea muncii.

„Nu se pune problema de reducerea salariilor ci de o inghetare, suntem norocosi fata de Letonia, Lituania, pastrarea acestor salarii in 2010, reprezinta un castig. Va exista o restructurare a institutiilor, a unor oameni din sectorul public. Aceasta reducere trebuie sa tina cont de criterii de competenta foarte clare. Daca se va face pe criterii subiective si nu de competenta, serviciul public va avea o calitate mult mai slaba.

Nu mai cresc taxele

Reprezentantul Romaniei la FMI a declarat ca, in acest an, taxele vor ramine la acelasi nivel si ca trebuie imbunatatita colectarea lor, prin accelerarea reformei administratiei fiscale. El a precizat ca, in acordul cu FMI este prevazut ca, daca veniturile vor creste, ele pot fi directionate jumatate catre investitii, si jumatate pentru reducerea deficitului bugetar.

Maxim doua rectificari

Legea resonsabilitatii fiscale care va fi aprobata in lunile urmatoare va aduce mai multa disciplina si rigoare in pregatirea si executia bugetului de stat, se va infiinta o noua institutie, un consiliu fiscal format din specialisti in domeniu, care va propune Guvernului politici fiscale, potrivit reprezentantului Romaniei la FMI. Astfel, nu se vor mai face rectificari bugetare.

Unu-doi ani pana la insanatosirea sistemului bancar

Potrivit reprezentantului Romaniei la FMI, imprumutul de la organizatiile internationale vor asigura lichiditatea din piata, ceea ce va crea o stabilitate, o recastigare a increderii in sistemul bancar, pentru o relansare a creditarii, care se va produce treptat, in urmatorii doi ani.

ARHIVĂ COMENTARII
Jojo • 2010-01-27 07:38:28
Aceleasi lucruri le-a spus dl. Tansescu si la precedenta vizita a FMI la Bucuresti. Doar ca atunci a fost invitat la 3 - 4 posturi TV. Acum nu-l mai invita pentru ca tv mogulilor nu au interes ca poporul sa inteleaga ca nu exista cale de intors. Ei creaza prin emisiunile si invitatii lor impresia ca tot raul ni se trage de la Presedinte si Guvern si nu de la situatia macroeconomica tinuta in echilibru prin imprumuturi masive din cauza crizei globale si diminuarii creditarii si consumului.
1 1
Gigi • 2010-01-27 10:53:42
nu se mai leaga nimeni de preaminunatul TB si de magnificul guvern Boc...si cine te astepti sa faca "reforma rapida a salariilor bugetarilor"....situatia macroecnomica? sau criza globala? sau diminuarea creditarii si consumului? Nu Guvernul si structurile subordonate?
0 0
wasabi • 2010-01-27 07:47:09
“Cu cat mai repede se face reforma in cazul salariilor din domeniul public, cu atat mai repede se vor duce banii catre investitii si cofinantari”, a spus Tanasescu. Mai multi bani pentru licitatiile voastre mascate si supraevaluate. Fraierii pot sa moara de foame, voi sa aveti bani de combinatii si sa faceti averi. Si cand ma refer la "fraieri" ma refer la categoria de bugetari din administratia publica locala, angajata fara pile si fara bonusuri la fel ca si rudele celor din conducerea primariilor sau institutiilor aflate in sub ordinea primariilor. Taiati`mi si mie salariu faceti`l 500 lei ca si asa nu am strazi ...in oras...apa tot cu rugina vine la robinet dupa o investitie de zeci de milioane de EURO...luati`mi mie ma din salariul ala al meu de 778 de lei ...si faceti`va ca voi "investiti"...stav`ar in gat si banii si tot..de tampiti ce sunteti
1 3
zidar • 2010-01-29 08:59:46
la santier? 1200 ron in mana cu program de santier. Mai stam si in frig si in zloata si in caldura. Mai luam si bonuri de masa si vacanta de Craciun, Paste si Sf.Maria
0 0
Darian • 2010-01-27 08:54:19
Ex Tanasescu a uitat cati a angajat, la recomandarea unor colegi de partid, cand a fost ministru . A uitat si economie daca crede ca reforma salariilor bugetarilor va creste investitiile in Romania. Azi reduce salariile, scade deficitul bugetar, dar la anul ca mai face? Daca citea Legea bugetului constata ca bugetul aferent cabinetului unui ministru si doi secretari de stat este mai mare decat cel al salariilor personalului de conducere si executie. A uitat ca nu mai traieste in socialism ca sa faca statul investitii. Mai bine s-ar gandi la reforma politica astfel incat Romania sa fie atractiva pentru investitii. Nu este normal ca investitorii sa trateze cu ministrii (facilitati, plimbari pe banii investitorului, receptii etc.) daca sa investeasca aici sau nu. Nu este normal sa creezi ministere pentru a recompensa sefii de partide din judetele cu rezultate bune la alegeri. Cat cheltuie dl Tanasescu din buget ca sa stea la Reprezentanta?
1 2
aritmos • 2010-01-29 09:08:03
A. daca (prin absurd) un minister ramane cu 5 salariati, sigura ca si cheltuieilile legate de ministru sunt mult mai mari in proportie; deci stai cu ochii pe ministere unde e invers, caci asta inseamna ca sunt foarte multi angajati. B. Daca scade deficitul bugetar te imprumuti mai putin. Iar daca scade fondul de salarii anul acesta, ramane scazut si anul urmator. C. In infrastructura (indiferent de combinatie) investeste statul: pe unele investitii, partea de exproprieri egaleaza costul de constructie (presa ieri despre Pipera si Oprescu). D. Prin extensie (caci nu au buget autonom 100%) statul, prin autoritatile locale, investesc si pentru CET Iasi si pentru Radet Bucuresti si pt... E. Daca nu trateaza cu statul (vezi Nokia) pentru facilitati fiscale, pentru drumuri cu cine ar trebui sa trateze marii investitori (sper ca nu cu sindicatele). DIn pacate economia reala e mai complicata decat mogu-viziunile sau indicatiile de partid
0 0
liviu_ • 2010-01-27 09:53:51
cati bani aduce pe bune? sa nu uitam ca 80-90% din ce castiga un om se reintoarce la stat prin tva impozite etc... omul fiind concediat n-o sa mai cheltuie... deci economiile nu-s atat de mari pecat par... pe termen lung chiar pierzi dar asta e alta discutie... d c noi respectam cu strictele ce ne spune FMI? avand in vedere ca FMI nu a facut bine pe unde a fost... (vezi argentina etc) d c strainii investesc si creeaza locuri de munca si noi facem economii? reactioneaza aia gresit si noi corect? pana acum nu mi-a raspuns nimeni la intrebarile astea...
0 0
bogdan • 2010-01-27 11:42:57
Prietene, cine te-a invatat economie???? Cum sa dai 80-90%???? Dai 45% inposite pe salariu si mai dai 19% din cei 55% TVA. Iese sub 60% daca e sa calculam asha. Desi nu-s de acord cu stilul asta abramburistic de calcul, pt ca din aia 45% vro 30% ii dai la asig sociale din care iei mai apoi pensie, deci nu se duc la stat ci la fondul de pensii. Da' 80-90% de unde ai scos?
0 0
liviu_ • 2010-01-27 11:58:21
1 - nimeni nu ma invatat economie si nu pretind ca stiu economie 2 - cum am gandit (aici intra si ce plateste angajatorul): ~25-35% impozitul platit de angajator ~35% impozitul platit de angajat 19% TVA + alte taxe si impozite: casa masina blalbalba http://www.calculatorsalariu.ro/?action=calcs2&suma=1000
0 0
meticulos • 2010-01-29 09:17:08
inseamna ca (din contra) trebuie sa mai angajam vreun milion de bugetari. Dar cineva trimis in somaj ia 75% din salariul de baza (cate e de fapt VENITUL lunar -adica plus sporuri) si angajatorul nu mai plateste acel 45% care este partea sa. Dar sa-ti pun o intrebare: cum preferi, mai putini si mai bine platiti sau mai multi si platiti mai prost? Iata cum am pus simplu diferenta intre capitalism si comunism. Functie de raspunsul tau iti dai singur raspuns la restul de intrebari. Mie mi se pare ca populatia acestei tzari (minus ceva aristocratie PSD si aristocratie sindicala) a ales deja capitalismul.
0 0
ionut • 2010-01-27 12:52:44
Tanasescu mi se pare un om foarte valoros, si un bun profesionist. Dansul declara ca ar trebui reformate salariile bugetarilor pentru a aduce bani pentru investitii. Nu stiu ce cauta omul asta in PSD, un partid de stanga, atat timp cat el propune masuri de dreapta...
0 0
Gigi • 2010-01-27 14:41:02
...uneori daca sustii o anumita directie la infinit devii irational...daca sustii stanga ajungi in comunism (a se vedea Coreea de Nord, Cuba etc). Daca ii dai inainte pe partea dreapta ajungi in democratii de tip sud American cu o polarizare excesiva a societatii. Adevarul e undeva mai "moderat". Orice PSD-ist ar trebui sa-si dea seama ca vom ingropa de tot bugetul de stat (pe modelul Greciei) daca continuam cu angajarile si maririle de salarii la bugetari sau cu maririle de pensii. Pe mine m-a uimit insa dl Surupaceanu (sau cum il cheama) cu impozitul pe avere. Era in emisiune la Gadea si a fost intrebat "de ce v-ati sfatuit cu sindicatele / organizatiile de pensionari pe aceasta tema si nu cu patronatele?". Pe langa justificarea (care poate fi acceptata) ca in general e bine sa te sfatuiesti cu toate partile sociale din tara inainte de o asemenea decizie a zis ... "pai vrem sa facem un fond special pentru pensii din banii respectivi"...atunci am zis..."aham, deci am inteles...nu vor frate sa dezvolte economia cu nici un pret si le e frica ca daca se dezvolta clasa de mijloc isi vor pierde electoratul traditional" (pe langa pensionari, tarani etc angajatii prost platiti din sistemul public dar si privat).
0 0
naiv • 2010-01-29 09:19:05
partea de analiza politica este perfecta. Niciun document programatic al PSD nu ia in considerare clasa de mijloc si nu vor sa inteleaga de ce pierd in Ardeal si vor pierde in continuare.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro