Adoptarea euro ar trebui privita cu realism, pentru ca inseamna renuntarea la parghia cursului de schimb, a declarat economistul sef al BRD-GSG in cadrul unui seminar organizat de Finmedia. "Nu spun ca nu e frumos sau placut, dar s-ar putea sa fie usturator. In momentul in care din cele doua roti pe care te sorijini - politica fiscala si monetara - renunti la una, s-ar putea ca lucrurile sa nu mearga atat de bine", a spus Libocor.

Sistemul bancar a fost alaturi de autoritati atunci cand au avut nevoie. Am ramas aici si am finantat nevoia economiei romanesti. Nu ne-am retras si nici nu ne-am ascuns

Florian Libocor, economist sef BRD-GSG

Economistul sef al BRD a mai precizat ca e nevoie de un calcul simplu care sa reflecte ce pierde Romania si ce castiga odata cu adoptarea monedei unice. "Programul adoptarii euro va fi respectat, dar trebuie sa ne gandim ce castigam si ce pierdem. In ultima perioada, politica fiscala si cea monetara au devenit coordonate. Dupa adoptare, nu vom mai dispune de una dintre roti- politica monetara. Adoptarea euro inseamna renuntarea la parghia cursului de schimb, care are un rol major acum.

  • Putem sa ne permitem sa renuntam la politica monetara doar daca politica fiscala e eficienta si solida

Nu vad de ce am privi sceptic adoptarea euro, dar trebuie sa o privim macar cu realism. Putem sa ne permitem sa renuntam la politica monetara doar daca cealalta roata - politica fiscala- e eficienta si solida", a mai spus Libocor, care a adaugat ca 2015 e un an tangibil pentru adoptare, dar ceea ce ni se pare acum a fi un proiect frumos, s-ar putea sa se dovedeasca mai tarziu, usturator.

Nu de noi taxe avem nevoie. Ar fi ca si cum urcand la deal, ai mai lua un sac in spate

Florian Libocor, economist sef BRD

Libocor a mai aratat ca e nevoie de o corectie a constructiei bugetare care sa mizeze mai mult pe colectarea veniturilor. "Constructia unui buget porneste de la cheltuieli si venituri. Cel mai usor e sa tai din cheltuieli. Dar in Romania se pot face minuni in colectarea veniturilor si asta nu e o exagerare.

In opinia economistului sef al BRD, mai este nevoie de reasezarea CAS. "Nu de noi taxe avem nevoie. Ar fi ca si cum urcand la deal, ai mai lua un sac in spate. Intr-o economie emergenta, suprataxarea genereaza evaziune fiscala. Ne place sau nu, asta e situatia", a mai aratat Libocor.

  • In agricultura e loc de crestere, insa impovararea acestui sector cu taxe nu e o solutie

Potrivit acestuia, in agricultura e loc de crestere, insa impovararea acestui sector cu taxe mari sau neavenite ar putea reprezenta o contra-solutie.

"In privinta creditarii, exista doua componente: consum si investitii. Consumul trebuie abordat pe doua paliere- cel de necesitate si cel de preferinta. Acum suntem in perioada consumului de preferinta sau de lux. Vrem masini mai eficiente de pilda, fara sa ne gandim daca vom putea rambursa banii imprumutati. Consumul trebuie sa fie rational si sa existe in continuare, la fel ca si investitiile", a mai explicat Libocor.