Inflatia medie in zona euro ar putea atinge 1% in ianuarie (in crestere de la 0,9%), iar nivelul somajului a depasit pragul psihologic de 10%, arata datele publicate vineri de Eurostat. Letonia si Spania sunt tarile care inregistreaza un nivel al somajului printre cele mai ridicate- peste 20%, in vreme ce Olanda si Austria sunt statele care si-au gestionat cel mai eficient problemele legate de forta de munca, se mai arata in comunicatul Eurostat.

Circa 24 de milioane de locuitori ai spatiului european sunt fara loc de munca, iar numarul lor ar putea creste in urmatoarele luni mai ales in Spania si Grecia, spun analistii Bancii Centrale Europene.

Romania este pe locul al saptelea, inregistrand un nivel al somajului de 7,2%, insa datele se refera la trimestrul al treilea din 2009, nu strict la luna decembrie, ca in cazul celorlalte state membre.

Cat despre inflatie, datele definitive pentru ianuarie atat pentru statele membre ale zonei euro cat si pentru UE vor fi publicate de Eurostat la sfarsitul lunii februarie. In noiembrie 2009, rata anuala a inflatiei din zona euro a fost de 0,5%, tinta Bancii Centrale Europene pe termen mediu pentru inflatie fiind de sub 2%.