BCR si RBS au anuntat reduceri ale dobanzilor la creditele noi acordate in moneda nationala, scotienii taind si din dobanda la finantarile in moneda unica, se arata in comunicatele institutiilor de credit. Bancherii se asteapta ca in perioada urmatoare si alte banci sa coboare costul finantarilor, in incercarea de a stimula cererea de credite.

BCR a taiat cu pana la 2,5 puncte procentuale dobanzile la creditele noi, in lei, acordate persoanelor fizice, ducand ratele dobanzilor la creditele de nevoi personale Divers Extra BCR in intervalul 9,9% - 11,75% in functie de termenul pe care se acorda creditul.

-BCR a dus dobanzile la creditele de nevoi personale Divers Extra in intervalul 9,9% - 11,75%

-RBS a redus dobanzile la creditele imobiliare in euro cu 2,5%, de la 9% la 6,5% si cu 1 p.p. la cele in lei, de la de 14,5% la 13,5 la suta

Dobanzile la credite incep sa coboare

Pentru clientii fara istoric cu BCR dobanzile ajung pana la 13,25% pe an, precizeaza oficialii BCR.

Potrivit bancii, clientii cu istoric sunt persoanele care au mai avut credit la BCR si au avut un comportament bun de plata si clientii care isi incaseaza salariul intr-un cont curent deschis la BCR.

De asemenea, tot incepand de luni, BCR modifica nivelul dobanzilor fixe aferente depozitelor la termen in lei pentru persoane fizice, cu maturitati scurte de pana la 6 luni inclusiv (reducere intre 0,1% - 0,4% pe an). Dobanzile pentru maturitati de 9 si 12 luni raman nemodificate.

Scotienii de la RBS Romania au redus din 25 ianuarie, ratele dobanzilor in cazul creditelor imobiliare in euro cu 2,5 la suta, de la 9 la suta la 6,5 la suta si cu unu la suta pentru cele in lei, de la de 14,5 la suta la 13,5 la suta.

De asemenea, pentru creditele in lei banca a eliminat si comisionul de plata in avans. Astfel, orice client nou va putea, chiar din primul an, sa ramburseze anticipat suma obtinuta initial fara a plati comision, informeaza RBS.

Banca a operat schimbari si pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca. Rata de dobanda anuala a scazut de la 9,5 la suta la opt la suta in cazul creditelor in euro si de la 15 la suta la 14 la suta in cazul celor in lei.

Dobanzile sunt valabile pentru creditele noi contractate incepand cu data de 25 ianuarie 2010.

“Politica RBS Romania este de a asigura clientilor un plus de valoare, siguranta si de a le pune la dispozitie conditii flexibile in ceea ce priveste contractarea produselor bancare. Am decis sa eliminam comisionul de rambursare anticipata in cazul creditelor ipotecare si sa reducem ratele dobanzilor pentru creditele nou acordate, ca o urmare fireasca a contextului economic actual”, explica Haris Hanif, country head of retail, RBS Romania.