Rezervele valutare ale BNR erau la 31 ianuarie 2010 de 28,03 miliarde de euro, in scadere cu 300 de milioane de euro (de la 28,303 milioane euro) fata de inceputul anului, se arata intr-un comunicat dat publicitatii luni, de Banca Centrala. Desi acordul incheiat cu FMI prevede o crestere zero a rezervelor, din motive obiective acest lucru nu a putut fi realizat.

Sa presupunem ca Romania se imprumuta cu 100 mil. dolari, cu 3% dobanda. Pentru a mentine increderea in moneda, tara noastra trebuie sa isi creasca rezerva (sa isi acopere pasivul) cu 100 mil.dolari. Romania imprumuta asadar 100 mil dolari cu 3% dobanda, dar pe de alta parte prin cresterea rezervelor cu aceeasi suma, acorda un credit SUA, in cuantum tot de 100 mil. dolari, dar cu dobanda de 1%.

Finantarea indirecta prin rezerva valutara

Deterioarea situatiei economice si volatilitatea cursului eur/usd au impiedicat indeplinirea acestui punct din Acordul semnat cu Fondul, acord care a fost suspendat in ultimele 3 luni din 2009 pe fondul evolutiilor politice.

Important este ca rezervele valutare de care o tara dispune sa egaleze cel putin nivelul datoriilor sale pe termen scurt. In cazul BNR, nivelul rezervelor este dublu fata de cel al datoriei pe termen scurt

Cerinta indeplinita

Potrivit oficialilor Bancii Centrale, scaderea nivelului rezervelor se datoreaza iesirilor de valuta (2,28 miliarde de euro) reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele.

Intrarile de valuta (2,014 miliarde euro) au reprezentat in cea mai mare parte alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, incasari in contul Comisiei Europene ca si veniturile provenind din administrarea rezervelor internationale si altele.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 2,5 miliarde de euro.

Acordul cu FMI prevede ca rezerva valutara a Romaniei sa inregistreze crestere zero la 31 decembrie 2009 fata de 31 decembrie 2008.

Cerinta neindeplinita

Pe de alta parte, important este ca rezervele valutare de care o tara dispune sa egaleze cel putin nivelul datoriilor sale pe termen scurt. Cu alte cuvinte, daca Romania are de rambursat un miliard de dolari americani, iar SUA ii cere banii inapoi, e bine sa dispuna de ei in rezerve ca sa-i poata returna. In acest moment, nivelul rezervelor depaseste de doua ori nivelul datoriei pe termen scurt.