Societatea privata Swift a refuzat accesul Statelor Unite la datele bancare ale cetatenilor din Uniunea Europeana. Masura face parte dintr-un acord privind lupta impotriva terorismului, care ar fi trebuit sa intre in vigoare pe 1 februarie, informeaza AFP.

"Nu vom aplica acordul", a declarat un purtator de cuvant al Swift, societate cu sediul in Belgia si care se ocupa de fluxurile financiare a peste 8.000 de banci din lume. "Atat timp cat Parlamentul European nu a aprobat acordul, acesta nu intra in vigoare", a explicat el, precizand ca transferul de date catre autoritatile americane a fost intrerupt de la 1 ianuarie.

Swift solicita o baza juridica clara pentru acest acord: "ne vom adresa instantelor competente la nivel politic, juridic si in ceea ce priveste protectia datelor, pentru a rezolva aceasta problema", a continuat purtatorul de cuvant.

In luna noiembrie, guvernele din UE au decis sa le permita Statelor Unite sa continue sa consulte datele bancare ale cetatenilor europeni. Acordul, parafat de ministrii europeni de Interne, trebuia sa dureze noua luni, incepand de la 1 februarie 2010. Numerosi eurodeputati au avertizat insa ca parerea lor nu a fost solicitata. Acordul a fost incheiat inainte de intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, care prevede ca este nevoie si de decizia Parlamentului.

In acest context, Swift sustine ca, pentru a clarifica situatia, este nevoie de aprobarea deputatilor europeni. Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat pe 21 ianuarie ca PE va cere suspendarea acordului. Deputatii vor sa se pronunte asupra acestei chestiuni in cadrul unei dezbateri planificate pe 10 februarie.

Dupa atentatele din 11 septembrie, autoritatile americane au avut acces la informatiile bancare detinute de Swift. Cu ajutorul acestei masuri, mai multe planuri teroriste au fost dejucate.