Banca Angliei a mentinut joi dobanda de politica monetara la minimul record de 0,50%, dobanda cheie fiind mentinuta la acest nivel de la inceputul lunii martie 2009, potrivit Reuters. Totodata, Banca Angliei a anuntat ca nu va majora suma alocata programului de cumparare de active, oprind astfel aceasta schema dupa 11 luni de functionare.

Reuters arata ca oprirea acestui program ar putea reprezenta revenirea la o politica mai normala.

Incepand din martie 2009, banca centrala a Marii Britanii a cumparat active prin acest program pentru a sprijini economia. Cele 200 miliarde de lire sterline alocate programului de cumparare de active au fost epuizate saptamana trecuta.

Majoritatea analistilor intervievati de Reuters au anticipat ca Banca Angliei va opri programul in aceasta luna, in conditiile in care economia a iesit din recesiune la finele anului trecut.

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi neschimbata dobanda de politica monetara, la nivelul de 1%, a anuntat un purtator de cuvant citat de AFP. Dobanda de refinantare, care este, teoretic, barometrul creditelor in cele 16 tari ale zonei euro, stationeaza la acest nivel din luna mai 2009.

Aceasta decizie era asteptata cu interes in piata, analistii anticipand un posibil anunt privind o strategie de retragere a masurilor de sprijinire a lichiditatii.