Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Compania de Drumuri si Autostrazi: Nu avem bani pentru continuarea lucrarilor la autostrada Transilvania

Problemele de finantare pun in pericol continuarea lucrarilor la autostrada Transilvania. Directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Dorina Tiron, a declarat pentru HotNews.ro ca a propus companiei Bechtel sa se gaseasca alte surse de finantare decat cele de la bugetul de stat. Potrivit directorului CNADNR, banii prevazuti in bugetul pe anul acesta ajung doar pentru plata datoriilor de anul trecut. In aceste conditii, o solutie de finantare ar fi imprumutul. O sugestie venita din partea autoritatilor statului este ca acest imprumut sa fie facut chiar de Bechtel. O alta solutie este suplimentarea bugetului prin rectificare bugetara. Finantarea din fonduri comunitare este exclusa deoarece nu este proiect european. Declaratiile vin dupa ce Bechtel a anuntat ca isi reduce activitatea la constructia autostrazii Transilvania din cauza ca nu si-a primit banii pe care ii datoreaza Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale.

Fitch a imbunatatit perspectiva ratingurilor a patru banci romanesti: BCR, BRD, Unicredit-Tiriac Bank si Banca Romaneasca

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a imbunatatit perspectiva ratingurilor acordate institutiilor de credit Banca Comerciala Romana (BCR), BRD - Groupe Societe Generale, Unicredit Tiriac Bank si Banca Romaneasca. Ratingul a fost schimbat de la "negativ" la "stabil". Aceasta actiune vine dupa ce, marti, agentia de evaluare financiara a modificat perspectiva ratingului Romaniei. Ratingurile pentru imprumuturile pe termen lung ale celor patru institutii sunt sustinute de suportul oferit de bancile-mama si de plafonul de tara "BBB" al Romaniei.

Fitch si Standard & Poor's au coborat, in toamna lui 2008, calificativul Romaniei la nivel speculativ (junk). Moody's este singura din cele trei mari agentii de evaluare financiara care mai acorda Romaniei rating cu recomandare de investitii.

Toyota admite ca pot aparea probleme la Prius

Toyota confirma ca la unele masini din ultima generatie Prius franele pot raspunde mai greu, iar compania va anunta in scurt timp un remediu pentru corectarea problemei. Toyota a primit 77 de plangeri in Japonia si circa 140 in SUA in legatura cu probleme la frane, iar compania a precizat ca a fost o eroare la design-ul sistemului ABS. Toyota va anunta o solutie pentru masinile hibride Prius cumparate in intervalul mai - decembrie 2009.

Compania trece printr-o perioada mai grea dupa ce numarul masinilor ce urmeaza a fi rechemate pe plan mondial pentru alte posibile probleme, de data aceasta la acceleratie, trece de opt milioane unitati. Toyota a confirmat ca aceste rechemari masive o vor costa circa doua miliarde dolari si ca va pierde si cota de piata.

Salariile romanilor au crescut, in medie, cu 111 lei in luna decembrie

Romanii au castigat in medie 111 lei la salariul net in luna decembrie 2009 fata de luna anterioara, ca urmare a acordarii de bonusuri si prime de vacanta, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Astfel, salariul mediu net a ajuns in decembrie la 1.477 lei, cresterea medie depasind rata inflatiei. Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a scazut cu 0,8%. Bugetarilor li s-a micsorat salariul in medie cu un punct procentual, lucru care denota o reforma insuficienta a sectorului. Pe segmentul exporturilor de mobila si al turismului, de unde se asteapta o crestere viitoare a veniturilor, salariile sunt printre cele mai mici din piata.

La final va amintim ca Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei sustine o conferinta de presa in care va fi prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei