Executivul a aprobat actul normativ privind somajul tehnic in 2010. "Acest act va salva 200.000 de locuri de munca si prin acest act statul preia, timp de trei luni de zile, asigurarile salariatului si ale angajatorului", a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de guvern de vineri. "Dorim sa oferim un sprijin direct firmelor, pentru a putea mentine locurile de munca", a explicat prim-ministrul.

Despre actul normativ privind somajul tehnic a vorbit si ministrul Muncii, Mihai Seitan. "Somajul tehnic functioneaza pentru 90 de zile calendaristice, incepand cu luna februarie. Se platesc doar 75% din salariul de baza, iar statul suporta diferenta de contributii sociale de toate tipurile, inlcusiv fondul de garantare a creantelor salariale", a precizat ministrul Muncii.

"La 200.000 de persoane se pierd de la bugetele statului 493 milioane pe intregul an, ceea ce nu ar fi o problema foarte mare", a precizat Seitan, precizand ca daca nu se adopta aceasta masura, ar trebui ca oamenii sa intre in somaj. "La 200.000 de oameni, ar insemna 900 de milioane de lei cost pe bugetul de somaj", a explicat el.

Premierul Emil Boc a anuntat inca de joi, in cadrul intalnirii online de la HotNews.ro, ca guvernul va adopta actul normativ care va reglementa somajul tehnic si "care va duce la salvarea a aproximativ 200.000 de locuri de munca".