Banca Nationala a Romaniei (BNR) a realizat anul trecut un profit brut de 4,6 miliarde lei (aproximativ 1,1 miliarde euro), mult mai mare decat castigurile insumate ale tuturor bancilor care au incheiat pe plus in 2009, insa profitul net s-a limitat la 300 de milioane lei, scrie Mediafax.

"Rezultatul financiar pozitiv de anul trecut s-a ridicat la 4,6 miliarde lei, din care am acoperit insa pierderi de 2,8 miliarde lei din anii precedenti. Din profitul ramas am varsat 80% la bugetul de stat, adica 1,5 miliarde lei", a declarat pentru Mediafax prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Sistemul bancar a inregistrat anul trecut un profit net de 772 de milioane lei (sub 200 de milioane euro), in conditiile in care 22 de institutii de credit au avut castiguri cumulate de peste 2 miliarde de lei si 20 de banci au suferit pierderi care au depasit un miliard de lei. Profitul brut al bancilor este impozitat prin cota unica de 16%.

Dupa acoperirea pierderilor din anii precedenti, BNR a avut un castig de circa 1,8 miliarde lei, din care, potrivit legii, a platit 80% la bugetul de stat, adica in jur de 1,5 miliarde lei, ceea ce reprezinta spre 0,3% din PIB-ul pe anul trecut.

BNR a ramas cu un profit de distribuit de aproximativ 300 de milioane de lei, respectiv 71 de milioane euro, din care 60% va putea fi directionat catre rezervele statutare si 30% pentru constituirea de surse proprii de finantare.

Potrivit legii, banca centrala va mai putea aloca circa 10% din profitul ramas, adica peste 7 milioane de euro, pentru fondul de participare a salariatilor la profit. La nivelul anului 2008, BNR avea aproape 1.700 de angajati.