Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isarescu: Creditarea se va relua, dar neuniform. Deja bancile s-au departajat, unele se vor specializa pe operatiuni financiare

Banca Nationala a Romaniei a urcat prognoza de inflatie pentru anul acesta de la 2,6 la 3,5%. Cat priveste proiectia pe anul viitor, Banca Centrala estimeaza o rata de 2,7%, pe fondul scumpirilor la tigari. Anuntul a fost facut de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului privind inflatia. Oficialul a precizat ca rata inflatiei va reintra in intervalul tintit inca din prima parte a acestui an, iar la inceputul anului viitor este posibil ca inflatia sa intre sub intervalul de variatie tintit. Guvernatorul Bancii Centrale s-a aratat increzator in privinta reluarii creditarii, dupa ca BNR a redus dobanda cheie. A precizat insa ca nu poate oferi o data exacta in acest sens. „Creditarea se va relua, dar nu putem spune ca de la Paste incolo sau mai devreme ori mai tarziu. In plus, as mentiona ca aceasta reluare nu va fi uniforma", a subiniat Isarescu. Seful Bancii Nationale a anuntat ca exista deja institutii de creditare care s-au departajat puternic. Unele banci se vor specializa pe operatiuni financiare, iar altele se vor specializa in alte directii. Pe scurt, semnele economiei sunt bune, dar nu trebuie sa ne grabim sa devenim euforici, avertizeaza guvernatorul.

Angela Merkel: Jean-Claude Trichet ar putea fi inlocuit la finalul mandatului de seful Bundesbank, Axel Weber

Locul lui Jean-Claude Trichet, la sefia Bancii Centrale Europene, ar putea fi preluat de preşedintele Băncii Centrale a Germaniei, Axel Weber. Informatia vine de la cancelarul german Angela Merkel, care spera ca inlocuirea sa aiba loc anul viitor, cand mandatul lui Trichet inceteaza. Potrivit presei de la Berlin, Merkel ar fi obtinut inclusiv acordul tacit al presedintelui Frantei, Nicholas Sarkozy, precum si sprijinul majoritatii ministrilor de Finante din zona euro pentru un alt punct: ocuparea postului de vicepresedinte al Bancii Centrale Europene de catre portughezul Vitor Constancio. Batalia pentru postul de bancher central al Europei se da, astfel, intre italianul Mario Draghi si Axel Weber; o regula nescrisa spune ca, daca Nordul Europei ia sefia Bancii, Sudul va primi postul de vicepresedinte. Ministrii de Finante ai Euroland se vor intalni sa voteze anul viitor, in februarie pentru vicepresedintie si in octombrie pentru postul de sef al Bancii.

Australia semneaza cel mai mare contract comercial din istoria sa: 60 mld. dolari pentru exportul de carbune in China

Australia a semnat cel mai mare contract comercial din istoria sa: 60 de miliarde de dolari pentru exportul de carbune in China. Actul a fost parafat de compania australiana Resourcehouse, care va asigura carbunele necesar pentru functionarea termocentralelor chinezesti. Potrivit termenilor contractului, societatea va construi un nou complex minier care va livra anual catre China Power International Development 30 de milioane de tone de carbune, timp de 20 de ani. Analistii sustin ca acest contract este o noua dovada ca cererea foarte mare de resurse a Chinei contribuie puternic la dezvoltarea economiei Australiei. Oficialii companiei spun ca au prins un contract care se incheie "o data la un secol". Proiectul ar putea demara la sfarsitul acestui an si implica mine de suprafata si subterane, 500 de kilometri de cai ferate, pentru a transporta carbunele la ocean, si zeci de mii de locuri de munca nou-create. Dar proiectul a atras deja critici din partea miscarilor ecologiste, care sustin ca Australia ar trebui sa-si reduca dependenţa de rezervele uriase de carbuni, pentru a dezvolta surse regenerabile de energie.

Timothy Geithner (SUA): Riscul unei recesiuni in W se afla la cel mai redus nivel din ultimul an. Incepem procesul de vindecare

Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, afirma ca riscul ca Statele Unite sa se confrunte cu o recesiune in W se afla la cel mai redus nivel din ultimul an. Relansarea care a debutat anul trecut marcheaza inceputul "procesului de vindecare" al celei mai puternice economii a lumii, sustine oficialul american. A precizat insa ca, pentru moment, guvernul isi mentine doctrina de a sprijini mediul economic. "Vom ajuta la ghidarea economiei pana in punctul in care vom fi siguri nu numai de crestere, ci pana cand vom vedea aceasta crestere transpusa in locuri de munca", a subliniat Geithner. Declaratiile au fost facute dupa ce cifrele oficiale publicate vineri au indicat ca prima economie a lumii a continuat sa piarda locuri de munca, in decembrie si ianuarie, desi Produsul Intern Brut a crescut, in cifre anualizate, cu 5,7% in ultimul trimestru al anului.