Propunerea legislativa potrivit careia contribuabilii mijlocii si mari ar urma sa fie obligati sa-si certifice, de anul acesta, declaratiile fiscale pentru impozitul pe profit la un consultant fiscal, nu la un expert contabil, este criticata chiar de catre cei din domeniu. Consultantul Gabriel Biris a declarat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca "nu este normal sa creezi avantaje pentru o anumita breasla".

'Contribuabilii mari si mijlocii, stabiliti conform reglementarilor in vigoare, depun la organul fiscal competent declaratiile anuale de impozit pe profit dupa certificarea acestora de catre un consultant fiscal, cu exceptia contribuabililor care, potrivit legii, au obligatia auditarii situatiilor financiare anuale', se arata in proiectul de OUG pentru modificarea si completarea ordonantei simple nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, citat de Agerpres.

Desi in proiectul initial este prevazut ca numai consultantii fiscali sa poata certifica Declaratiile 101, in cadrul discutiilor de saptamana trecuta, de la Ministerul Finantelor, patronatele si sindicatele au cerut vehement ca actul normativ sa ofere posibilitatea ca aceste documente sa fie certificate si de expertii contabili, existand riscul crearii unui monopol al consultantilor fiscali.

Noua OUG vine in continuarea unei ordonante simple date de Guvernul Tariceanu, in 2007 - OG 47/2007 - prin care s-a introdus obligativitatea certificarii declaratiilor fiscale anuale de catre un consultant fiscal, insa noul proiect impune prin masuri exprese firmelor sa apeleze la consultanti si nu la experti contabili, mai transmite Agerpres.

"Din punctul de vedere al consultantilor, sigur ca este bine. Dar nu cred ca este normal sa fie create avantaje pentru o anumita breasla. In momentul in care creezi obligatia prin lege, practic cresti cererea de servicii prin lege, automat creezi avantaje unei bresle", a spus Gabriel Biris - managing partner la compania de consultanta Biris&Goran.

Anca Grigorescu, partener la firma de avocatura bpv GRIGORESCU a explicat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca practic, este generata o noua linie de business pentru cei care au astfel de competente.

"In rest, utilitatea acestui act normativ nu este foarte clara. Sunt diverse alte masuri pe care statul ar putea sa se concentreze si care ar da rezultate vizibile si imediate. Sigur ca, intr-un fel statul incearca sa previna intocmirea situatiilor financiare de catre persoane neautorizate dar prin aceasta nu vor putea sa inlocuiasca controalele si declararea corecta." a mai spus Anca Grigorescu.