Economistul sef al Deutsche Bank a declarat marti ca Uniunea Europeana ar trebui, cu titlu exceptional, "sa faca totul pentru a stabiliza Grecia si euro", relateaza AFP.

"Presiunea asupra euro creste. UE trebuie, acum, sa faca totul pentru a stabiliza Grecia si euro", dar cu conditia ca si guvernul de la Atena sa faca eforturi, la randul sau, a spus Thomas Mayer.

"Ajutoarele pentru Grecia trebuie sa ramana o exceptie, in caz contrar o criza serioasa putand sa ameninte Uniunea monetara", a adaugat el.

El a subliniat insa ca un credit acordat Greciei trebuie insotit de "reguli clare": "grecii trebuie sa economiseasca drastic si de o maniera care sa poata fi verificata de toata lumea".

Cei 27 de sefi de stat si de guvern ai UE se vor intalni joi, la Bruxelles, pe fundalul situatiei bugetare aproape catastrofale a Greciei.

In alta ordine de idei, Mayer a afirmat ca Germania va cunoaste cea mai puternica majorare a PIB-ului din Europa, de cel putin 2%. "Ceea ce va face din Germania locomotiva cresterii in UE", a comentat el.

La sfarsitul lui ianuarie, guvernul de la Berlin a majorat previziunea de crestere economica pentru 2010 la 1,4%.