Problemele economice ale Greciei au fost discutate pe larg in presa si au avut implicatii majore pe pietele financiare, moneda unica europeana ajungand rapid la cel mai mic nivel fata de dolar din ultimele 8-9 luni.

Ceea ce s-a uitat in ultimele saptamani atat de catre presa cat si de catre pietele financiare e faptul ca EURO este in primul rand un proiect politic.

Inteleg frica unor institutii financiare de a vinde euro sau de a cere o dobanda mare de la Grecia; inteleg si oportunismul unor institutii financiare de a realiza profit pe minut; inteleg si faptul ca evenimentele sunt exceptionale (sau senzationale) si presa nu le poate rata. Frica nu trebuie condamnata, oportunismul de a face profit in mod legal este legitim iar presa a facut bine ca a analizat in detaliu cauzele si solutiile problemelor economice ale Greciei. Insa, sa nu uitam: euro a fost si este in primul rand un proiect politic cu extrem de multe avantaje economice pentru membri.

Desi moneda unica europeana nu are decat 10 ani de existenta (sau 15 ani, depinde de cand numaram), ea a fost continuarea fireasca a unui proiect lung de 50 de ani: Uniunea Europeana (U.E.).

U.E., ca proiect, a inceput timid, insa in cei 50 de ani s-a reusit o integrare din ce in ce mai pronuntata. Recent, UE are si o Constitutie (chiar daca unii o pot numi altfel).

Daca cineva are cat de cat perspectiva istorica, nu ar fi pariat pe iesirea Greciei din zona euro.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Jeopardy.