Ne aflam in momente destul de dubioase pentru moneda europeana. PIGS, cei patru purcelusi, prin circul financiar iresponsabil pe care l-au facut, au pus o presiune enorma pe cursul euro, scrie Dan Selaru, pe blogul lui.

Presiune care, bineinteles, e pusa pe seama speculatorilor. Nu pe iresponsabilitatea statelor in cauza, guvernantilor, mai precis. Ei sunt, ca de obicei, lipsiti de responsabilitate.

Presiune care, bineinteles, nu a ramas fara urmari, cat a scazut euro fata de dolar? Peste 8 procente. E putin? Nu.

Ce au hotarat statele europene? Sa-i salveze pe purcelusi pe banii contribuabililor. Sa plateasca neamtul pentru iresponsabilitatea si coruptia grecului.

Unde ne duce fenomenul? Oamenii nu sunt imbecili, vad ca situatia e violeta, albastrul nu e la moda si incep sa stranga bani negri pentru zile albe. Si creste rata economisirii. Se petrece in toata Europa, se petrece si in Romania. Asta, normal, duce la scaderea preturilor (deflatie), daca nu crestea pretul tigarilor aveam o inflatie de 3 procente. Cresterea accizelor a condus la ratarea tintei de inflatie.

Deci, sa revenim, oamenii strang bani. Consumul scade, productia scade din lipsa cererii. Ca masura invatata de la Keynes bancile centrale produc moneda de hartie si o baga in sistem si scad dobanda de referinta, poporul tezaurizeaza banii. Si la un moment dat se prinde ca de fapt tezaurizeaza hartie. Si incepe sa cumpere orice, preturile cresc fulgerator, din cauza productiei mici inflatia face explozie.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Romania Obiectiva.