Leul s-a apreciat joi usor, BNR afisand o cotatie de 4,1071 lei pentru un euro si de 2,9849 lei pentru un dolar american. "Moneda nationala a avut o alta zi favorabila si s-a intarit usor fata de euro, simultan cu reducerea nervozitatii privind Grecia. Bursele din Asia au crescut puternic ajutate de stiri pozitive din Australia si din China. CDS-urile au scazut, atat pentru pietele emergente, cat si pentru cele dezvoltate. Prin urmare, apetitul fata de risc a crescut si am putea vedea leul apreciindu-se semnificativ fata de euro", spun dealerii bancilor comerciale.

Ne asteptam ca estimarea PIB sa confirme ca Romania a iesit din recesiune. Efectul de baza favorabil e puternic diminuat in principal de majorarile de accize. Luate toate impreuna, aceste date ar trebui sa fie favorabile leului

Dealer banca comerciala

Maine este o zi cu foarte multe date privind economia Romaniei. Este foarte probabil ca INS sa confirme ca Romania a iesit din recesiune cu o rata de crestere trimestriala de 0,6%, ceea ce ar intari sentimentul de incredere in moneda nationala.

  • Lichiditatea in piata este chiar in exces, spun dealerii

"Riscurile ar fi, bineinteles, pentru un numar negativ. In rate anuale, contractia probabil a scazut la -4.8% fata de -7.1% -consensus este la -5,5%. Inflatia anuala probabil a incetinit marginal la 4,6% in ianuarie -consensus Reuters=4,6%, Bloomberg=4,8%- de la 4,7%. Efectul de baza favorabil e puternic diminuat, in principal, de majorarile de accize. Luate toate impreuna, aceste date ar trebui sa fie favorabile leului", mai spun analistii citati.

De asemenea, ratele de dobanda pe termen scurt pentru moneda nationala au coborat ca urmare a imbunatatirii sentimentului si pe masura ce jucatorii au realizat ca au lichiditate in exces. "Platile de la bugetul de stat vor pune presiune si mai mare in sensul scaderii ratelor de dobanda. Ne asteptam ca astazi acest trend al ratelor pe termen scurt sa continue. In plus, estimarile noastre arata ca probabil va fi atinsa in curand facilitatea de depozit. Acum randamentele implicite sunt la 4,5/5,5% pentru ON si la 6,3/6,7% pentru un an", au mai aratat dealerii bancilor comerciale.