Liderii Uniunii Europene au cazut de acord sa sprijine Grecia pentru a depasi problemele economice cu care se confrunta. Anuntul a fost facut de presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, care a refuzat sa dea insa alte detalii privind acest acord, informeaza BBC.

Despre situatia Atenei a vorbit si cancelarul german Angela Merkel, care a subliniat ca Grecia "nu va fi lasata singura, dar exista reguli, iar aceste reguli trebuie respectate". Cele doua declaratii reprezinta un semnal important pentru piata financiara, pentru ca se traduc in felul urmator: Franta si Germania sprijina Grecia.

Modalitatile prin care europenii pot ajuta Grecia sa depaseasca problemele economice fac subiectul dezbaterii de la summitul de la Bruxelles, care ii aduce la aceeasi masa pe sefii de stat si guvern ai UE. Intalnirea celor 27 de lideri, a consilierilor economici si a sefilor de banci centrale este urmarita cu interes de actorii din piata financiara, in conditiile in care datoriile Greciei au pus presiune asupra monedei euro.

Van Rompuy, noul presedinte al Consiliului European, a declarat ca cele 16 state din zona euro "vor lua masuri determinate si coordonate, daca este nevoie, pentru a asigura stabilitatea in intreaga zona". Liderul UE a subliniat ca Grecia nu a cerut ajutor financiar, precizand insa ca asteapta o actiune "riguroasa" din partea guvernului grec.

Semnale privind stabilirea unui astfel de acord au venit cu o zi inainte de summit de la premierul Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, liderul tarii care detine in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene. "Trebuie sa sustinem Grecia, este clar, iar acest lucru va fi facut de Europa si in special de tarile din zona euro. (...) Spania va ajuta cu siguranta Grecia", a declarat Zapatero miercuri seara, in ajunul summitului european.

Detaliile acordului de la summitul de la Bruxelles vor fi stabilite saptamana viitoare, la reuniunea ministrilor de Finante din Uniunea Europeana. Summitul de joi reprezinta un prim test pentru Herman Van Rompuy, care dorea ca discutiile sa se concentreze pe noua strategie pentru crearea de locuri de munca si crestere economica - un plan pentru urmatorii 10 ani, scrie BBC. Sprijinirea monedei europene a devenit insa un subiect mult mai presant, monopolizand atentia publicului, dar si pe cea a liderilor europeni.

Tratatele care guverneaza Zona Euro interzic Uniunii Europene sa ajute in mod colectiv Grecia. Dezordinea financiara din Grecia - deficitul si datoria publica ating 13% si, respectiv, 125% din Produsul Intern Brut - i-a fortat insa pe liderii europeni sa caute modalitati de a ajuta tara.

In luna decembrie, ministrul elen adjunct de Finante, Filippos Sahinidis, anunta ca datoria publica a Greciei a ajuns la 300 miliarde de euro, acesta fiind cel mai ridicat nivel din istoria moderna a tarii.