Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu a vorbit, in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro despre posibilitatea trecerii la un acord de tip "precautionary" cu FMI numai in viitor, dupa incheierea acordului actual de tip stand-by. Acesta a mai explicat ca modificarea impozitului minim nu poate fi aplicata pentru trimestrul I 2010 si ca modificarile in Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala vor fi publicate pana la jumatatea anului. El a mai spus ca proiectele ar trebui sa fie eligibile pentru fonduri europene numai daca sunt si bancabile si ca se cauta o solutie in acest sens. Vladescu a mai vorbit despre salarizarea personalului din sistemul de gestionare a fondurilor europene, despre reducerea arieratelor si despre planul de privatizari.

Rep: Exista posibilitatea de a scoate la privatizare o companie de stat, in curand?

Sebastian Vladescu: Nu exista un program de privatizare la acest moment, in functie de conditiile pietei de deciziile care se vor lua vizavi de restructuraea companiilor, vedeti ce sa intampla in zona energiei in care se creaza doua noi companii e posibil ca in a doua jumatate a anului procesul de priovatzare sa fie reluat

Rep: Din informatiile noastre Comisia Europeana si Banca Mondiala realizeaza o analiza a institutiilor de stat in vederea realizarii planului de concedieri. Ne puteti spune daca exista rezultate ale acestui studiu pana in acest moment? Cand va fi acesta finalizat?

Sebastian Vladescu: Deocamdata suntem abia in faza in care se semneaza ciontractul cu Banca Mondiala, nu a inceput studiul si nu are nicio legatura cu concedierile. Este vorba despre eficientizarea sistemului administratiie publice, o analiza complexa a asministratiei publice romanesti in scopul eficientizarii ei. Nu are nicio legatura cu concedierile.

Rep: Deci rezultatul nu va avea legatura cu planul de concedieri?

Sebastian Vladescu:Nu exista un plan de concedieri.

Rep: Atunci pe ce se va baza acest plan si cand va exista?

[Studiul amintit] este o analiza a administratiei publice romanesti, este un proiect care va dura multe luni, probabil ca rezultatul va fi spre sfarsitul anului, inceputul anului viitor deci nu are legatura cu ceea ce presupuneti dv. ca ar avea legatura

Rep: Dar despre planul de concedieri ne puteti spune altceva?

Sebastian Vladescu: Nu exista un plan de concedieri.

Rep: Legat de arierate: care este volumul la finalul lunii decembrie, macar estimativ?

Sebastian Vladescu:Vor fi pe site-ul nostru si depinde la care arierate va referiti, pentru ca sunt multe arierate si ar fi bine sa definiti : datoriile noastre, catre diverse companii, datoriile lor catre noi...

Rep: Datoriile statului, cele incluse in acordul cu FMI.

Sebastian Vladescu: Ne indeplinim obligatiile din acordul cu FMI.

Rep: Termenul este aprilie 2011, dar ..

Sebastian Vladescu: Acordul va fi facut public si nu comentez.

Rep: Dar cei de la FMI au spus ca o parte din aceste arierate sunt foarte greu de controlat, cele din bugetul general consolidat, in afara bugetului de stat si ca trebuie gasite solutii pentru a le identifica si a le scadea. Care sunt solutiile pe care intentionati sa le aplicati?

In primul rand intentionam sa reducem cat mai mult posibilitatea de a crea arierate.

Sebastian Vladescu: Metoda cea mai buna este de aplicare a legii, care spune ca nu ai voie sa angajezi o cheltuiala pana cand ea nu este finantata. Deci aici este zona cea mai importanta si ar fi bine ca toti ordonatorii de credite atat la nivel local cat si la nivel central sa respecta aceasta regula.

Rep: Legat de impozitul minim, ati spus ca nu dati niciun termen pentru modificarea acestuia ...

Sebastian Vladescu: Se lucreaza si in momentul cand va fi gata vom comunica bazele, modalitatile valorile, tot ceea ce tine de noul impozit forfetar. Deocamdata suntem intr-o analiza, sunt multe piete specifice, pentru ca fiecare zona are specificitatea ei si preferam sa analizam mai mult si sa venim cu o solutie cat se poate de buna. Despre perfect nu pot discuta acum, dar cat se poate de buna.

Rep:...dar dupa cum decurge analiza, modificarea se mai poate aplica pentru trimestrul 1?

Sebastian Vladescu: In niciun caz nu discutam despre trimestrul 1.

Rep: Legat de domeniile cu evaziune ridicata, intelegem ca aceste sunt vizate, exista o analiza, care ar fi primele trei domenii cu cea mai mare evaziune, niste cifre in acest sens?

Sebastian Vladescu: Nu exista cifre statistice pe domenii de evaziune fiscala, discutam de zone de evaziune fiscala, nu ne ducem chiar asa de direct sa vedem cata evaziune fiscala e in zona restaurantelor sau in alta zona care ar putea fi trecuta sub incidenta impozitului forfetar dar este un fapt public ca in aceste zone se parctica evaziunea fiscala. Vom incerca sa gasim o solutie prin care ei sa poata functuiona si noi sa incasam taxe si impozite. Domeniile le stiti, exista o lista de 60 de domenii, le analizam pe toate.

Rep: Banii care au fost primiti ca avans de la Uniunea Europeana, 2 miliarde de euro, pe fonduri structurale, din 2007 pana acum..

Sebastian Vladescu: Sunt 1,97 miliarde daca retin bine.

Rep: Unde sunt acesti bani pastrati? Ce suma a fost cheltuita din ei?

Sebastian Vladescu: Peste 900 milioane au fost deja platiti ca avansuri, cam jumatate din suma, restul banilor sunt in diverse circuite, in trezorerie...

Rep: Se stie ca principala problema pentru accesul firmelor private la fonduri europene este cofinantarea. Se discuta despre niste solutii pentru a-i ajuta, o schema de ajutor de stat, va ganditi la asa ceva?

Sebastian Vladescu: Analizam scheme de ajutor de stat, problema este ca o schema de ajutor de stat intr-o anumita zona ea trebuie platita inapoi, in principiu aici cofinantarea trebuie asigurata din resurse proprii sau bazandu-se pe sistemul bancar. Ceea ce cautam in momentul de fata este o solutie pentru cei care aplica - aici este o mare problema, pentru ca o serie de proiecte care sunt eligibile nu sunt bancabile. Vrem sa gasim o solutie pentru ca proiectele nebancabile sa aiba putine sanse de a fi si eligibile. Intelegem ca trebuie sa sustinem zona din economie care nu este cea mai performanta dar in acelasi timp nu cred ca este posibil ca oricine doreste sa faca ceva si nu are niciun fel de resursa, niciun fel de capacitate de a crea increderea necesara pentru a avea resursa sa beneficieze de sume din fondurile europene urmand ca ulterior sa nu avem vreo certitudine ca acel proiect va fi functional. Deci sustinem zonele mai putin functionale, mai putin rentabile dar trebuie sa existe un echilibru.

Rep: Cu toate acestea sunt multe companii care au o situatie buna si totusi nu au reusit sa obtina credite.

Sebastian Vladescu: Daca au o situatie buna si au proiecte aprobate, trebuie vazut de ce nu au reusit sa obtina credite. Piata bancara e foarte lichida in acest moment. Poate au o problema dfe garantii sau de cash-flow al lor sau credite anterioare pe care nu le pot rambursa, fiecare caz este special. Vom incerca impreuna cu Banca Nationala sa gasim solutii pentru ca bancile sa fie mai flexibile vizavi de acesti aplicanti. Dar exista reguli de prudentialitate bancara care nu pot fi incalcate si nimeni nu trebuie sa se astepte ca va primi bani numai pentru ca a castigat un proiect european.

Rep: Ati mentionat posibilitatea sau intentia de a trece la un acord de tip "precautionery" cu FMI.

Sebastian Vladescu: Nu am exprimat aceasta intentie, vad ca lumea trateaza ca si cum ar fi o decizie, am spus ca la un moment dat este posibil ca Romania sa treaca la acest tip de acord. Am mai facut-o. Deocamdata suntem in acordul stand-by, vrem sa incheiem acordul stand-by, nu negociem alt tip de acord cu Fondul Monetar deci nu exista aceasta dorinta exprimata de noi. Este una din posibilitati la un moment dat Romania sa intre intr-un alt tip de acord dar deocamdata suntem in acest acord stand-by.

Intr-adevar, la un acord de tip "precautionery" nu primesti bani, primesti numai un fel de monitorizare care iti certifica corectitudinea politicilor, iti certifica o anumita incredere a pietei. Intr-un astfel de acord nu primesti sume. Dar nu discutam deocamdata. Trebuie sa vedem cum evolueaza economia, deocamdata avem un acord de tip stand-by pe care il respectam. Nu e vorba ca maine sa transformam acest acord intr-un alt tip de acord, s-a inteles gresit.

Rep: In ce conditii ar fi necesara si posibila majorarea TVA in 2010?

Sebastian Vladescu: Nu este un subiect in discutie.

Rep: Cand a fost votat bugetul in Parlament au fost respinse anumite propuneri, cele ale deputatului PNL Daniel Chitoiu. Se discuta atunci ca vor fi analizate

Sebastian Vladescu: Sunt analizate in acest moment, lucram chiar cu Comisia de buget-finante, si saptamana trecuta am discutat cu domnul deputat Chitoiu in proiectul de modificare a Codului Fiscal si in incercarea pe care o facem impreuna cu Comisiile de buget-finante din Parlament pentru a republica Codul Fiscal si Codul de Procedura fiscala asa incat sa existe un document coerent pentru toti contribuabilii aceste propuneri sunt analizate si unele din ele este posibil sa fie integrate in functie desigur si de impactul bugetar si de evolutia economiei romanesti.

Rep: Cand vor fi publicate aceste modificari?

Sebastian Vladescu: Cred ca in prima jumatate a anului rezolvam, deci in aceasta sesiune parlamentara.

Rep: Tot legat de fondurile europene, se stie ca o problema este si personalul din aceste institutii. Ar putea ele fi afectate de reforma apaeratului bugetar sau este o zona de care clar nu se va atinge Guvernul?

Sebastian Vladescu: Din punct de vedere al suplimentului de 75% la salariu, acesta este inca acordat. Din punct de vedere al salarizarii globale oricum nivelul de slaarizare chiar si cu acest 75% este mai scazut decat salariile din zona privata pentru ca in zona privata un om care stie reguluile de accesare a fondurilor europene are valoare foarte mare si atunci exista o competitie continua intre noi si sectorul privat. Pe de alta partem desi nu imi place ca oamenii pleaca din Am-uri din Organisme intermediare e bine ca oameni educati, oameni scoliti care stiu despre ce este vorba sunt interfata noastra cu multitudinea de aplicanti. Din acest punct de vedere un rol statul trebuie sa il aiba, exista si un cost, ni-l asumam si mergem inainte. Intotdeauna sunt prea putini oameni si intotdeauna salariile sunt mai mici decat isi doresc oamenii. Deocamdata atata putem sa oferim si incercam in aceste conditii sa fim cat mai functionali.