Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Sebastian Vladescu: Programul Prima Casa ar putea fi extins la grupuri de oameni care se asociaza pentru a construi locuinte

Ministerul Finantelor intentioneaza sa extinda programul Prima Casa, pentru mai multe persoane fizice care se asociaza in vederea constructiei de locuinte. In acest fel, se creeaza posibilitatea extinderii plafonului de garantare oferit de stat, a explicat joi ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. El a explicat ca Guvernul nu poate acorda garantii de stat constructorilor sau dezvoltatorilor, pentru ca acestea ar fi considerate ajutoare de stat. "Fiind o schema dedicata indivizilor, suntem acoperiti si nu va exista nicio intarziere in program", a asigurat ministrul. In cazul asocierilor, plafonul de garantare ar putea fi de 75.000 de euro. "Pentru indivizi ramane 70.000 de euro si pentru locuinte vechi ar putea sa fie de 60.000 de euro", a declarat Sebastian Vladescu.

Parlamentul European a respins acordul cu SUA privind accesul la datele bancare ale europenilor

Parlamentul European a iritat Statele Unite ale Americii, blocand un acord care le-ar fi permis americanilor sa aiba acces la datele bancare ale cetatenilor din Uniunea Europeana. Printr-o larga majoritate, europarlamentarii si-au exercitat pentru prima oara dreptul de veto asupra unui acord international. Votul de acum anuleaza acordul semnat la sfarsitul lunii noiembrie de ministrii de Interne din UE. Prin acea intelegere, europenii le permiteau americanilor sa "urmareasca" finantarea miscarilor teroriste, folosind datele bancare europene detinute de societatea privata Swift. Compania are sediul in Belgia si se ocupa de fluxurile financiare a peste 8.000 de banci din intreaga lume. Eurodeputatii au decis ca este vorba despre o intruziune excesiva in viata privata a cetatenilor comunitari. Misiunea americana pe langa Uniunea Europeana a reactionat imediat si a anuntat ca decizia Parlamentului European reprezinta "un pas inapoi in cooperarea in lupta impotriva terorismului". Dupa atentatele din 11 septembrie, autoritatile americane au avut acces la informatiile bancare detinute de Swift. Scandalul a izbucnit insa in urma cu 3 ani, cand s-a descoperit ca acordul le conferea Statelor Unite acces aproape nelimitat la toate tranzactiile internationale bancare, derulate prin compania Swift.

Doi dealeri germani au anuntat preturile pentru SUV-ul Dacia - Cea mai ieftina versiune costa de la circa 13.000 de euro

Doi dealeri germani au anuntat preturile pentru SUV-ul Dacia. Se pleaca de la putin peste 13.000 euro si ajung la aproape 17.000 euro, insa nu s-au dat preturile variantei 4X4. Informatiile vin in contextul in care Dacia va anunta preturile pentru SUV-ul Duster pe 2 martie, la Geneva. Specialistii spun ca este o practica obisnuita ca dealeri din Germania sa anunte preturile unor modele cu mai mult timp inainte de lansare si sa primeasca din timp comenzi. In Romania, de multe ori preturile unui model sunt anuntate in momentul cand acesta este deja in showroom. Dacia va anunta preturile pentru Romania la inceput de martie si atunci este de asteptat sa se poata face comenzi.

Statistica spaniola confirma: Spania nu a iesit inca din recesiune. Un spaniol din 5 este somer

Economia spaniola a ramas in recesiune la sfarsitul anului 2009. Institutul national de statistica din Spania a anuntat ca Produsul Intern Brut a scazut in al patrulea trimestru cu 0,1%, fata de trimestrul precedent. Cifrele arata asadar ca Spania nu a iesit din recesiunea in care a intrat la sfarsitul anului 2008, chiar daca amploarea scaderii economice s-a redus de la un trimestru la altul la sfarsitul anului trecut. "Activitatea globala atenueaza contractia", se arata in raportul Institutului de statistica, ce precizeaza ca s-a inregistrat "o contributie mai putin negativa a cererii nationale si un aport pozitiv in ceea ce priveste comertul exterior". Guvernul socialist spaniol estimeaza ca cea mai grea perioada a crizei a trecut, chiar daca situatia sociala este degradata, cu un nivel al somajului de aproape 19%. Spania face parte din grupul economiilor considerate vulnerabile, alaturi de Portugalia, Irlanda si Grecia.