Dupa cele cateva zile consecutive de apreciere usoara a leului, trendul s-ar putea inversa azi din cauza scaderii optimismului, ca urmare a vestilor proaste privind inflatia si prelungirea recesiunii. „Leul nu a parut sa beneficieze de datele neasteptat de bune despre piata fortei de munca din SUA. Leul s-a depreciat in aceasta dimineata atingand 4,12/EUR probabil din cauza datelor dezamagitoare privind evolutia activitatii economice si a inflatiei”, spun dealerii. BNR priveste catre curs, o depreciere consistenta nefiind pe placul Bancii Centrale.

  • Decalajul mare dintre datele INS si estimarile pietei sugereaza ca impactul pe curs ar putea fi puternic

Potrivit INS, economia a inregistrat o contractie fata de trimestrul precedent de -1,5% in T4

Leul ar putea fi supus unor presiuni de depreciere deoarece ipoteza revenirii economice a fost un factor important pentru aprecierea din ultima perioada

Dealer banca comerciala

09, indicand o contractie mai puternica fata de cea de -0,6% inregistrata in trimestrul precedent si departe de asteptarile pietei pentru o crestere de +0,1%.

„Cifrele de inflatie sunt de asemenea dezamagitoare. Leul ar putea sa fie supus unor presiuni de depreciere deoarece credem ca ipoteza revenirii economice a fost un factor important pentru miscarile de apreciere din ultima perioada iar datele de astazi indica faptul ca aceasta faza a ciclului economic inca nu a sosit”, mai spun dealerii. Potrivit acestora, decalajul puternic dintre datele publicate si estimarile pietei sugereaza ca impactul ar putea fi mai degraba puternic.

  • Inflatia ridicata, ar putea urca dobanzile din piata monetara pe termen mediu si lung

Ratele de dobanda la lei pentru scadente mai lungi ar putea resimti un impact mai puternic, cele pe termen scurt par mai putin vulnerabile fiind sustinute de conditii de lichiditate favorabile

Dealer banca comerciala

Pentru acest motiv suntem de parere ca leul ar putea sa inchida mai depreciat insa datorita cresterii puternice din deschidere a burselor europene atasam totusi o probabilitate redusa unui scenariu de apreciere usoara”, mai spun dealerii citati.

Pe piata monetara, ratele de dobanda pe termen scurt au scazut, coborand usor sub 4,5-5%. „Ratele 1M si 3M s-au tranzactionat aproape neschimbate la 6,2% si respectiv 6,5%.

Datele privind inflatia ar putea pune presiune asupra ratelor de dobanda. Cele pentru scadente mai lungi ar putea resimti un impact mai puternic deoarece ratele de dobanda pe termen scurt par mai putin vulnerabile fiind probabil sustinute de conditii de lichiditate favorabile”, sunt de parere dealerii.