Raportul de evaluare privind a doua si a treia revizuire a acordului stand-by cu Romania va fi discutat pe 19 februarie de board-ul Fondul Monetar International, in vederea aprobarii eliberarii a doua transe din imprumut catre tara noastra, in valoare totala de 2,3 miliarde de euro, anunta Mediafax.

O misiune a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene s-a aflat in perioada 20-27 ianuarie in Romania. Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, anunta, la finalul vizitei, ca va recomanda board-ului de la Washington sa elibereze urmatoarele doua transe de imprumut pentru Romania.

Tot atunci, reprezentantii CE au anuntat ca urmatoarea transa de la Comisie pentru Romania ar urma sa fie aprobata in luna martie.

Jumatate din suma de 2,3 miliarde euro, care va fi virata catre Romania in aproximativ 48 de ore de la aprobarea in board-ul FMI, va merge la rezerva valutara a BNR, iar cealalta jumatate va intra in contul Ministerului Finantelor Publice, pentru finantarea deficitului bugetar.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, ajungand la 19,95 miliarde de euro.

O noua misiune a FMI va veni la Bucuresti la sfarsitul lunii aprilie - inceputul lunii mai, pentru a evalua criteriile indeplinite de Romania in martie, iar urmatoarea transa ar putea fi eliberata in jurul datei de 15 iunie.