Franta a adoptat propria sa "lista neagra" a paradisurilor fiscale, care ii va permite sa taxeze in plus intreprinderile franceze din 18 tari. Informatia a fost publicata de AFP, care a intrat in posesia unei copii a acestei hotarari. Documentul a fost parafat la sfarsitul saptamanii trecute, de ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, si de ministrul pentru Buget, Eric Woerth.

Lista cuprinde "statele si teritoriile care nu coopereaza" pe probleme fiscale. Este vorba despre tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene si care figureaza pe lista realizata de Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica (OCDE). Aceasta din urma cuprinde 23 de tari, dar Parisul a exclus din propria lista statele care au semnat deja un acord de schimb de informatii fiscale cu Franta.

Sunt prezente pe lista state din Caraibe, Costa Rica, Panama, Filipine, Liberia si sultanatul Brunei. Guvernul va putea actualiza in fiecare an lista. Concret, pentru a penaliza schimburile ce au loc cu aceste asa-zise "paradisuri fiscale", Parisul va taxa cu 50% dividendele, dobanzile si redeventele platite de institutiile franceze destinatarilor domiciliati pe aceste teritorii.