Romania si Bulgaria se numara printre tarile cu cea mai mare expunere la situatia din Grecia, ca urmare a investitiilor bancilor elene pe aceste piete, potrivit unei analize a Morgan Stanley citata de Bloomberg.

"Bancile din Grecia vor cauta sa se indeparteze de modelul de finantare externa in cazul subsidiarelor din Europa emergenta si vor incerca sa creasca soldul depozitelor locale intr-un ritm mai rapid decat cel al creditelor. In cazuri extreme, s-ar putea abtine pentru o perioada de la acordarea de noi credite", se arata in raportul Morgan Stanley.

Astfel, economiile din Europa Centrala si de Est, care deja au un acces dificil la finantare, ar putea fi lovite de o criza severa de credit, care ar afecta relansarea economica.

Monitorizam cu atentie expunerea bancilor elene in Romania. Deocamdata, nu manifestam ingrijorari

BNR

Analistii Morgan Stanley mai noteaza ca Bulgaria, si intr-o masura mai mica Romania, prezinta cele mai mari riscuri.

Surse din BNR au declarat pentru HotNews.ro ca banca centrala monitorizeaza cu atentie expunerea bancilor elene in Romania.

"Tehnic vorbind, aceasta reducere ar putea avea loc prin inchiderea liniilor de credit pe care bancile mama le-au deschis bancilor-fiice din Romania. Daca au tras din acesti bani, trebuie sa dispuna de lichiditati pentru a putea sa ramburseze creditul. Noi ne uitam cu foarte mare atentie la ceea ce se intampla. Deocamdata, nu manifestam ingrijorari", au precizat sursele citate.

Totodata, Stere Farmache, prim-vicepresedinte Alpha Bank Romania, a precizat pentru HotNews.ro ca institutia a majorat recent capitalul social, ceea ce reprezinta o confirmare a angajamentul grupului elen pentru subsidiara sa din Romania.

"Alpha Bank Romania si-a majorat recent capitalul social cu aproximativ 70 milioane de euro, in urma acestei operatiuni, Alpha Bank AE, actionarul principal, detinand 99,59% din capitalul social al bancii. Noua majorare de capital reprezinta inca o confirmare a angajamentul grupului Alpha Bank pentru subsidiara sa din Romania", a declarat Stere Farmache.

Cele mai importante banci grecesti prezente si pe piata din Romania sunt National Bank of Greece, EFG Eurobank si Alpha Bank.