Japonia a reusit sa-si mentina pozitia a doua in clasamentul economiilor mondiale, inaintea Chinei, gratie cresterii sensibile a produsului intern brut in ultimul trimestru din 2009, Cresterea, de 1,1% in raport cu trimestrul trei si de 4,6% in cifre anualizate, a depasit asteptarile analistilor, care estimau o cifra de 3,7%, noteaza Le Monde.

Vestile bune din ultimul trimestru pun punct unui an dificil pentru arhipelag. PIB-ul a scazut in termeni reali cu 5%, cea mai drastica recesiune din 1955. Astfel, PIB-ul Japoniei a fost de 474.924 miliarde yeni (3.871 miliarde euro), in conditiile in care China a inregistrat un PIB de 33.500 miliarde yuani (3.594 miliarde euro) la finele lui 2009.

Rocada celor mai mari economii ale Asiei este asteptata in 2010 - 2011, avand in vedere ritmul cresterii Chinei, net superior celui al Japoniei. Si totusi, aceasta perspectiva nu trezeste foarte multe ingrijorari in Japonia.

Relansarea activitatii economice din Japonia este legata foarte mult de vitalitatea Chinei, primul partener comercial al niponilor.

Industria Japoniei beneficiaza de un debuseu important in China, pe care nu il mai gaseste in prezent in America de Nord sau in Europa.

De asemenea, cresterea puterii de cumparare in China ajuta industria turistica din Japonia, tara care a decis relaxarea, in iulie 2009, a regulilor de acordare a vizelor. In 2009, arhipelagul a inregistrat o scadere de 18,7% a numarului de turisti. Doar numarul turistilor chinezi a crescut anul trecut.